Eurostat: Budapest életszínvonalban felülmúlja Bécset és Berlint

2021. március 08. 09:40

A közép-kelet európai országok nagyvárosai is szépen teljesítenek.

2021. március 08. 09:40
null

Az Eurostat adatai alapján az életszínvonalat tekintve Budapest több fontos nyugat-európai várost is megelőz – írja friss adatok alapján a Növekedés.hu, hozzátéve, hogy Prága, Varsó vagy Pozsony így is előttünk jár. Hangsúlyozzák: fővárosunknak óriási túlsúlya van a magyar gazdaságban. A helyzet ilyen szempontból lassan száz éve változatlan.

Budapest olyan városokat előz meg, mint Bécs, Berlin vagy Madrid

A portál közölte: az Európai Unió alá tartozó Eurostat minden évben közzéteszi azokat a részletes gazdasági adatokat, amelyek alapján össze lehet mérni az egyes EU-s régiók életszínvonalát. A legfrissebb számok, amelyek a 2019-es állapotokat mutatják be a múlt héten jöttek ki. Az Eurostat a GDP adatokat egy fiktív pénznemre a PPS-re (Purchasing power standard) is átszámolja, amireazért van szükség, mert az egyes országokban sokszor nagyok az árkülönbségek.

A Növekedés.hu példája szerint a németeknél vagy a bolgároknál nyilván nem ugyanannyiba kerül egy McDonald's menü vagy egy fékcsere. Amikor valaki külföldre akar költözni akkor sokszor felmerül, hogy

hiába lehet mondjuk Londonban a hazai fizetés többszörösét megkeresni, ha közben az albérletek is csillagászati árba kerülnek.

Az eltérő árszínvonalakat a PPS teljesen lefejti és megmutatja, hogy mekkora a tényleges életszínvonal.

A lényeg: a PPS terén Budapest olyan városokat előz meg, mint Bécs, Berlin vagy Madrid. A Növekedés.hu hangsúlyozza: a közép-kelet európai országok nagyvárosai is szépen teljesítenek, olyannyira, hogy a ranglistán Prága Luxemburg után a második helyen áll. Ez annak is köszönhető, hogy a mi térségünkben a gazdaságok jellemzően fővárosközpontúak, ezzel szemben Németországban például szinte minden régióban az uniós átlag fölött élnek az emberek.

Fotó: MTI

Összesen 185 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyafitigju
2021. március 08. 23:43
Jó lenne megérteni hogyan hozták össze a GDP-t az életszínvonallal.Mert a két dolognak nem sok köze van egymáshoz.Ez csak annyit jelent,hogy a fővárosokon belűl mennyi gazdasági tevékenység folyik.És most lehet vonyítani,hogy bezzeg tarlós idejében!!!Mindegy is.Fityeszeseknek ez amúgy is magas és gondolkodás nélkül nyalják be bármelyik cikket.
csuszka
2021. március 08. 23:23
a GDP _nem_ az életszínvonalat méri. Hanem a termeléssel létrehozott értéket (ideértve a szolgáltatásokat is). Tehát az, hogy Budapest egy főre eső GDP-je magasabb, mint Bécsé, az csak azt jelenti, hogy Budapest közigazgatási határain belül több gazdasági tevékenység folyik, mint Bécsben (árszínvonallal korrigálva). Például azért, mert sok multicég tart fent regionális szolgáltató központot a magyar fővárosban. Meg esetleg gyárat is. Ami viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy az átlag pesti jobban élne az átlag bécsinél (és akkor még nem is vettünk figyelembe olyasmiket, mint az infrastruktúra, egészségügy, stb fejlettségbeli különbségeit), ráadásul az egyik következménye ennek az, hogy Magyarországon a főváros és a vidék között _sokkal_ nagyobb a szakadék, mint Ausztriában és Németországban.
savrena
2021. március 08. 21:10
Berlinnél, Madridnál egyertelmuen jobb. Bécs, abban nem vagyok biztos. Varsóban jo sok gazdag ember él, de az élet is drága.
jetta84
2021. március 08. 14:45
Pontosítanék.A gdp korántsem az életszínvonalat mutatja. Budapestnek pont azért olyan magas az értéke, mert rengeteg vidéken termelő cég központja fővárosi székhelyű. Minden oda összpontosul. Illetve a központi helyzete miatt a befektetések is ott ott növelik a gdp.t Hiába nő egyes régiókban hirtelen a gdp 5-10%-al 1-1 befektetés miatt, az átlagos fizetések nem növekednek olyan tempóban.Van kapcsolat a gdp növekedés és az életszínvonal növekedése között, de nem lineárisan csak közvetetten.Az eurostat gdp adata amúgy is több sebből vérzik, egyes országokra nem valós számokat közölnek.Lásd szlovákia 2 évvel ezelőtti 6%pontos esése 77%-72-re. Vagy a román 3 év alatti 10% pontos növekedése ill a magyar-lengyel (szerintük) stagnálása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!