Tordai Bence és Őrsi Gergely kijelentették: nem engedik át az emlékezés jogát a szélsőjobboldalnak

2021. február 12. 08:52

Dübörög az összefogás, az MSZP és a Párbeszéd közös sajtótájékoztatót adott.

2021. február 12. 08:52
null

Tordai Bence és Őrsi Gergely közös sajtótájékoztatót tartottak a Kitörés emléktúra utolsó állomásán, a Széna-téren. A sajtótájékoztatót Facebookon közvetítették, ám szavaik az időjárási körülményeknek köszönhetően elég nehezen kivehetőek.

Az ellenzéki politikusok véleménye szerint, az 1945 február 11-i ostromgyűrűből kitörni próbáló katonák nem hősök voltak, hanem áldozatok. Őrsi Gergely kerületében ebben a szellemben emlékeztek meg egy kültéri kiállítással az eseményről, melynek a „Félbetört életek” címet adták.

A sajtótájékoztató után a képviselők a helyszínen megemlékezőknek – akik idén kis számban voltak jelen, mivel a túra a vírushelyzet következtében elmaradt – oktató jelleggel szórólapokat osztogattak, mivel véleményük szerint „nekik van a legnagyobb szükségük az okulásra”.

A mérce beszámolt az eseményről, a szerkesztő úgy vélekedett, hogy

„a kormánymédia továbbra is ragaszkodik a nácikat hősként tisztelő narratívához.”

A mérce az előbb idézett következtetést a túra szervezője, Moys Zoltán Magyar Nemzetben megjelent csütörtöki cikke nyomán vonta le.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2021. február 12. 14:11
Köcsögtempó.
Senye Péter
2021. február 12. 12:43
Ha Szimonov írhatott Tarnopol SS védőinek komor hősiességéről (akik közül az ostromgyűrűből kitörve ötezerből csak ötvenen érték el saját vonalaikat), akkor Budapest védőit sem kell gyalázni.
Box Hill
2021. február 12. 12:39
Néhány szó a nácikról: A Wehrmacht tele volt zsidó és részben zsidó katonákkal. Erről írt Bryan Mark Rigg: Hitler zsidó katonái című könyvében (University Press of Kansas, 2002) A legmagasabb rangú közülük Erhard Milch Feldmarschall (tábornagy) volt, Göring helyettese a légierőnél. A félzsidó Helmut Wilberg például szintén a Luftwaffe-nél volt tábornok. A szerző témában második kötete (Hitler zsidó katonáinak életrajzaiból) fülszövegében azt írja: "Százötvenezerre tehető azoknak a zsidó és részben zsidó katonáknak a száma, akik a második világháború során a német véderőnél szolgáltak." Hol voltak ezek bevetve?
Box Hill
2021. február 12. 12:35
Aki a szovjet terjeszkedés ellen harcolt az nem feltétlenül náci. Kérdezzétek meg az USA-t és a többi demokráciát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!