Jövőre indulhat a József főhercegi palota újjáépítése a Várban

2020. augusztus 18. 09:42

A palota kinézetre lebontott elődjének hiteles mása lesz.

2020. augusztus 18. 09:42
null

József főherceg egykori Szent György téri palotáját, a hozzá tartozó neoreneszánsz kertet és az udvari istállót is rekonstruálják – tudta meg a pestbuda.hu a Várkapitányságtól. A főváros történelmi főterén, a Szent György téren álló, Korb Flóris és Giergl Kálmán által tervezett egykori főhercegi palotát 1968-ban bontották le, a terület azóta romterületként, funkció nélkül éktelenkedett a város egyik legjobb adottságú terén. A palota kinézetre lebontott elődjének hiteles mása lesz. Az épület alapvetően irodaházként működik majd, de legszebb terei, így a pompás, üvegtetejű díszlépcsőházban és a két emelet magasságú bálteremben rendezvényeket is tarthatnak majd. A visszaállított reprezentatív terek a nagyközönség számára is nyitottak lesznek. 

A budai Vár jövőbeni látogatói az épületegyüttes mesebeli hangulatot árasztó neoreneszánsz kertjébe is besétálhatnak majd, ahonnan egyedi panoráma nyílik nyugaton a Krisztinaváros felé. A kert összeköttetésben áll majd az alatta elhelyezkedő, középkori zsidó rituális fürdővel, a Mikvével, amely lépcsőn és lifttel egyaránt megközelíthető lesz majd. A kertből a látogatók szintén a rekonstrukció részét képező egykori Ybl lépcsőn a jövőben lemehetnek majd a várfalon kívüli Nyugati kertekbe is. 

A József főhercegi palota neoreneszánsz kertjét egykor a Szent György tér felől egy díszes, árkádos fal és a hozzá csatlakozó két pompás kapuépítmény határolta, ezek is korhű formában épülnek újjá. Hasonlóképpen visszaépül a telekegyüttes Fehérvári rondella felőli végén álló egykori udvari istálló épülete is. Szintén újjáépítik a várfal alatti, jelenleg felújítás alatt álló Ybl-támfal II. világháború után elbontott részeit is. Innen (vagyis a Nyugati várkertek alatti részről) nyílik majd a beruházás másik fő eleme, a mintegy háromszáznál is több férőhelyes Várgarázs III., amely a Várban lakók, dolgozók és a látogatók autóinak is helyet biztosít majd, ezenkívül az épület gépészeti berendezéseit (például a hűtőközpontot) is elrejti. 

A József főhercegi palota az 1945-ös ostrom idején súlyos, de nem végzetes sérüléseket szenvedett, megmenthető lett volna. 1951-ben munkásszállót alakítottak ki benne, ami további állapotromlást eredményezett. Hosszas vitákat követően (melyek során az eredeti Teleki-palota visszaépítése is szóba került), végül a felrobbantása és a bontása mellett döntöttek. Ezeket 1968-ban hajtották végre. A terület azóta, több mint 50 éve, beépítetlenül áll.

A főhercegi palota romjai 1958-ban a Fehérvári kapu felől nézve.
(Fotó: Fortepan/Képszám: 51552)

(Nyitókép: Látványterv/Várkapitányság)

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ivanabozgor
2020. augusztus 18. 23:18
tipikus, palota külső, irodaház belső. nincs szükség reprezentatív fosra, lakásokra lenne szükség! ez egy város, helló, nem egy múzeum!
nyugalom
2020. augusztus 18. 17:40
A kover naszaly mar visit!
llnnhegyi
2020. augusztus 18. 17:04
Le a palotával! Még a romjait is szemétdombra! 1848 Szabadságharcosok meggyalázása lesz,ha megépül a Jóska palota!
civis72
2020. augusztus 18. 16:33
Remélem nagyon fáj a libernyákoknak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!