Mit kerestünk a Donnál?

2020. január 14. 09:46

A magyar katonáknak semmi keresnivalójuk nem volt a Don-kanyarban, ahol legkevésbé sem „a magyar hazát, a magyar nemzetet védték”.

2020. január 14. 09:46
Friss Róbert

„Azzal, hogy a magyar külpolitika a világháborúban már kényszerpályán volt, nem lehet sokat vitatkozni. Nem az a döntő, hogy Horthy a magyar csapatok frontra vezénylésének megtagadását azzal indokolta Hitlernél: a magyar nép nem tudja elfogadni, hogy hadereje külföldön harcoljon. (Emlékezzünk az 1848-as 10. pontra: »a magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a külföldieket vigyék el tőlünk«.) 

S még csak az sem, hogy Horthy mindenáron el akarta kerülni a német megszállást. Egy folyamat végén már nem lehet jól dönteni, csak rossz és még rosszabb döntések léteznek. Márpedig »a magyar-német „meg nem értés”, hogy az ide illő legenyhébb szót használjam, már 1938 elején világossá vált« – írja Horthy az emlékirataiban, levonva a következtetést: »Mindenesetre hiányzott számunkra az az archimedesi pont, amelyre a tényleg követettől eltérő politikát lehetséges lett volna felépítenünk«. Nem volt, nem is lehetett ilyen archimedesi pont, mert előzőleg volt egy másik: a revíziós politika, amely Hitler mellé kötötte Magyarországot, így válhatott egy »nagyhatalmi játszma« részévé, már ha annak lehet nevezni a második világháborút.

Ha ebből nem volna érthető, hogy a magyar katonáknak semmi keresnivalójuk nem volt a Don-kanyarban, ahol legkevésbé sem »a magyar hazát, a magyar nemzetet védték«, akkor talán érthető lesz Horthy 1944. október 15-i proklamációjából: »Egy nemzet, amely az őseitől örökölt földet utóvédharcok színhelyévé változtatja egy már amúgy is elveszített háborúban, rabszolgaszellemtől vezetve és idegen érdekek védelmében, elveszíti a világ közvéleményének becsülését.«”

 

 

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
argreened
2020. január 16. 01:31
M︆︆︆︆o︆︆︆o︆︆︆X︆i︆.︆n︆︆︆︆︆e︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
protoutmie
2020. január 15. 19:28
M︆o︆o︆︆︆X︆︆︆i︆︆︆︆.︆︆︆n︆︆︆︆e︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
seculo
2020. január 15. 16:38
M︆︆︆︆o︆︆︆o︆︆︆X︆︆i︆︆︆︆︆.︆n︆︆︆︆︆e︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
Aerion
2020. január 15. 12:30
… Mit kerestünk a Donnál … Te ott nem kerestél semmit, ha lett volna vér a pucádban, maximum a Jeruzsálem-hegyen lehetett volna dolgod. De nem volt, és nincs. És erre fel jön a királyi többes, amire nincs bocsánat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!