Dokumentumfilm készült Kodály Zoltánról

2019. április 11. 07:15

Az alkotás fiatal muzsikusok szemszögéből mutatja be Kodály életútját.

2019. április 11. 07:15

Kodály Zoltán gyermekkorát és fiatalkorát feldolgozó, az 1910-es szerzői estet a középpontba állító fikciós dokumentumfilm készült fiatal muzsikusok szemszögéből A mi Kodályunk címmel Petrovics Eszter rendezésében. 

Az 1910-es önálló szerzői esten az I. vonósnégyes, a Kilenc zongoradarab, valamint a Szonáta gordonkára és zongorára című mű hangzott el. A filmben az estet nem rekonstruálják, hanem újból megrendezik 2019-ben – mondta el a rendező az MTI-nek, hozzátéve: a kerettörténetben erre a hangversenyre készülnek a fiatal muzsikusok, Ránki Fülöp zongoraművész, Devich Gergely csellista és a Kruppa Kvartett, utóbbi a vonósnégyes részleteit adja elő.

A koncertre való készülődés közben ötlik fel a fiatalokban, hogy fel kellene kutatni Kodály múltját, így ellátogatnak Galántára és Nagyszombatra, a mai szlovákiai területekre, ahol a zeneszerző gyerekeskedett, majd gimnáziumi éveit töltötte. Megtekintik a Zobor-vidéket, ahova Kodály első gyűjtőútjaira ment vissza 1905-ben. 

A helyszínekre vonattal utaztak, amelyet indokolt az is, hogy Kodály Zoltán édesapja vasúti tisztviselő volt. A fiatalok a különböző helyszíneken muzsikusokkal, zenetörténészekkel találkoztak és beszélgettek – ismertette a 10 napos forgatás részleteit Petrovics Eszter.

A budapesti rész középpontjába Kodály egyetemi évei és a korszak legfontosabb kompozíciói kerültek, valamint a szerzői est, amelynek az Erzsébet körúti Royal szálló hangversenyterme adott otthont.

A filmben minden információ a fiúk párbeszédeiből derül ki. „A film a fiatalok szemszögéből nézve viszi végig a nézőt a korszakon, s dialógus formában tárja elénk a mondandót” – hangsúlyozta a rendező, hozzáfűzve: nem klasszikus, hagyományos ismeretterjesztő filmet láthat a közönség.

Kodály írásai belső monológként hangzanak el Kaszás Gergő színművész előadásában, régi rádiós anyagok felhasználásával megszólalnak pályatársak és tanítványok, mások mellett Ferencsik János, Vikár László, Doráti Antal, Molnár Antal és Szokolay Sándor.

Petrovics Eszter hozzátette, hogy a másfél órás film a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) felkérésére készült három részes sorozat első darabja. A szűk stábot Muhi András producer, Sibalin György operatőr és Kun Balázs vágó alkotta. Az alkotás a tervek szerint a televízióban lesz látható.

(MTI)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. április 12. 18:11
Az inditócikk cime fölötti fényképen a Tanár Úr és felesége mellett a kép jobb szélén Bónis Ferenc a kitűnő rádiós komolyzenei műsorvezető és zenetudós látható.
syphax
2019. április 11. 18:37
"..hogy Fideszt teljességgel hidegen hagyja a kultúra.." Ha ez így lenne, aminthogy nincs így, akkor: 1.) Ugyan miért adott a 'zorbán a "Bogányi zongora" megalkotására-megkonstruálására 4 milliárdot? 2.) Miért utazott ki Dr.Orbán Viktor vagy 3/4 éve a Milánóba--a nagy repülőgépen--Dr.Lévai Anikóval a, a felségével együtt a Milánói Scala ősbemutatójára, ahol Kurtág György: Godot-ra várva c. szupermodern operáját neghallgatták? Ugyan miért, ha Őt 'olyannyira "hdegen hagyja" a "kultúra"? Ráadásul a legmagasabb kulúráról beszélek itten, ha netán nem lett vóna észrevegető?! JA, HOGY MINDEZ AZ "ELLENSÉG MEGTÉVESZTÉSÉRE 'SZÓGÁL? AKKOR PÁRDŐZZZ!
syphax
2019. április 11. 13:44
Egyébként abban biztos vagyok, hogy Dr.Orbán Viktor is a jelenlegi magyar kultúrális kormányzat is 1000%-ban jól és jóindulatúan "kezeli" a költéészetet, irodalompolitikát ill. az egész művészetpoilitikát. Függetlenűl attól, hogy az óvodaklozettban a kisgyerekek józsefatillakölteményekre kakilnak-e ápr. 11-én vagy csak simán.....
syphax
2019. április 11. 10:07
Azt, hogy Kodály MENNYIRE VOLT MAGYAR, és 'HOGYAN VOLT magyar(???) "AZT" az egyébként többnyire tisztességes MAGYAR MUZSIKUSOK SEM(!) tudják--még ma sem. Kodályné Péczely Sarolta TUDJA, Ő TUDJA--mert azért Ő jóval több, mint muzsikus! A "VAD" muzsikusoknak-- a "jó" és "igazi" VAD muzsikusoknak persze az "UJJÁBAN" és a "FÜLÉBEN" van Kodály magyarsága, de csak ott--PERSZE EZ SEM SEMMI, AZÉRT.. És nem a szivükben és nem a lelkükben és főleg nem az agyukban! Két "adalékkal" utalok Kodály, "AZ" igazi Kodály(!!!) megértéséhez--AZ Ő IGAZI ÉS "FÖLDÖNTÚLI MAGYARSÁGÁT" FÖLIDÉZENDŐ. 1.) Mikor Szabó Dezső hazajött Párizsból--talán 1909-ben-- Eötvös kollégiumi barátját és tanulótársát Kodály Zoltánt kereste meg, mert nem volt hol laknia-aludnia. Kodály megosztotta(!!!) Vele Szabó Dezsővel buda-i, Vár-beli albérleti szobáját, sőt pénzt is adptt Neki. Sőt még a FRAKKJÁT is odakölcsönözte egy közeledő előadóestjére barátjának, Szabó Dezsőnek--merthogy nagyjából hasonló magasságúak és alakúak voltak.(akkor még nem, volt elhizva Sazbó Dezső, a MESTER, Kodály persze később sem!) 2 .) Mielőtt 1948 Karácsonyán letartóztatták volna Mindszenty József biboros hercegprimást, A Rákosi féle ú.n. "kultúrpolitika" kikükdte Esztergomba a bíboroshoz Szekfű Gyulát, KISFALUDY STROBL ZSIGMONDOT és Kodály Zoltánt, hogy--úgymond-- "BESZÉLJENEK A FEJÉVEL", "MEGDUMÁLJÁK" MINDSZENTY-T, HOGY NEM ADDIG' A..., HAGYJON FÖL A KOMMUNISTÁK ELLENI --Ú.N.--"AGITÁCIÓVAL". SZÓVAL, HOGY "TÉRJEN ÉSZRE"--KOMMUNISTA SZENPONTBÓL, merthogy különben letartóztatják és lesz ami--egyébként--lett is.Kodály kiment Esztergomba--a másik két SZELLEMI "NAGYSÁG"-gal együtt, de a primási palotába érve TÜNTETŐEN(!) KÜLÖNVÁLT két kiváló társától, félrekülönült egy ablakmélyedésbe és ott ücsörögve egy fél szót SEM(!) szólva KIVÁRTA, amig véget nem ér az egész "megdumálós procedúra"--melyet jórészt Szekfű prezentált. IGY FEJEZTE KI A MINDSZENTY-VEL VALÓ MÉLYSÉGES ÉS MINDENEKFÖLÖTT ÁLLÓ EGYETÉRTÉSÉT. NO! EZ AZ A MAGYARSÁG, AMI A KODÁLY MŰVEK HANGJEGYEIBEN "BENNE VAN"--DE AZ ELŐADÓMŰVÉSZEK UJJAIBAN MEG FÜLÉBEN ALIGHANEM NINCS.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!