John Lukacs javaslata a kormány várba költözéséről

2019. február 01. 11:50

John Lukacs azt írja: az állami szerkezet gyengeségére utal, hogy a kommunizmus óta a törvényhozó és a végrehajtó hatalom fizikailag egy helyen van. Ha ezt rendezni akarjuk: költözzön a kormány a várba!

2019. február 01. 11:50
Orbán Balázs
Orbán Balázs

„Kerestem egy gondolatot, s a kezembe akadt a mindig kiváló, ma 95 éves John Lukacs egyik könyve.

Nem is kell messzire menni, ha egy jó világítótornyot keresünk a napi politikai küzdelmek megértéséhez:

1. Az állami szerkezet gyengeségére utal, hogy a kommunizmus óta a törvényhozó és a végrehajtó hatalom fizikailag egy helyen van. Ha ezt rendezni akarjuk: költözzön a kormány a várba!

2. Túl sokat foglalkozunk azzal, hogy mások mit mondanak rólunk, magyarokról. Sokkal lényegesebb, hogy mi hogyan gondolkodunk magunkról - múltunkról, jelenünkről és a jövőnkről. 

»Mert a magyar képnek nemcsak hordozója, hanem lényege a magyar önbizalom.«”

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
izo1210
2019. február 03. 01:58
Hülyeség. A funkcionális elválasztáshoz tök mindegy, melyik hol dolgozik. Mint ahogy az ügyészség is gyakran a bírósággal egy épületben van, úgy is mindig oda kell járniuk. Amúgy meg, miután a kormányfőt az országgyűlés bízza meg, nem igazán lehet elválasztásról beszélni. A magyar rendszerben a kormány nem valami független végrehajtó szerv.
Vainamoinen
2019. február 02. 11:05
Nem oda hanem visszakoltozesrol van szo. Az egybites ellenzeki hozzaszolok kedveert ujbol es ujbol le kell irni, hogy a vegrehajto hatalom csak a haboru idejen koltozott a parlamentbe, de a tortenelmileg kialakult helye a varban van.
Pelikánkutyája
2019. február 01. 15:43
1./ Már az MSZMP mint állampárt idején felmerült a '80-as években, hogy a parlament helyiségeiben nem férnek el a parlament mellett a miniszterelnökség hivatalai ( azaz nincs elég hivatali szoba mindkét apparátus számára). 2./ Praktikus szempont továbbá, hogy a vár inkriminált része a mai napig gazdátlan, esetleges funkciójú ill. romos. Viszont nem célszerű nagy forgalmat generáló épület mint pl. a nemrég még tervezett szállodák oda építése. 3./ A Budai Várpalota (ill. annak elődépületei) és a környező épületek már minimum az 1300-as évektől kezdve - megszakításokkal ugyan - 1945-ig a végrehajtó hatalom székhelye volt. (Most nem részletezve, hogy a középkori királyság intézménye részben törvényhozó is volt, a török alól való felszabadulás után a vár jó darabig romokban állt, továbbá a Habsburgok felülállóságukat hangsúlyozva "nem favorizálták" a magyariak Budáját.) Az elmúlt jórészt bolseviki jó 70 év nem ok az ország múltjának és hagyományának eltörlésére. Sőt. 4./ Fentiek alapján józanul belátható, hogy a mindenkori magyar miniszterelnökség helye ott van, praktikusan is, meg történelmileg is. Ugyanúgy, ahogy Budapest az ország fővárosa és nem más! ( Még az elvtársaknak sem jutott eszébe, hogy pl. a szocializmus által épített Dunaújvárosba költözzenek, pedig az a szocializmus egyik "fellegvára" volt, ráadásul inkább az ország közepén.) 5./ Az inkriminált hely a magyar miniszterelnökség teljesen logikus székhelye. És nem lesz mindig O.V. a király. Kár ebből rövidlátó napi politikai kérdést tákolni.
Takita
2019. február 01. 13:17
Az a gond, hogy az Országház egy háromszor nagyobb területű Magyar királyságnak épült. Akkor az alsóház mellett felsőház is volt. A jelenlegi állapotában kicsit nagynak tűnik egy ekkora ország részére. Nem tudom, hogy nem volna e célszerű a nem választott felsőház (tehát nem a szenátus!)visszaállítása, mondjuk véleményező ,javaslattevő feladattal.Tagjai pedig a tudományos,a szellemi, sport elit, az egyházak ,nemzetiségek,stb .lehetnének. A hely megvan rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!