1956, 2016

2016. október 21. 15:53

Ha Balog miniszter valóban nem tudja, hogy ez a kivándorlás éppen olyan kivándorlás, az nagyon szomorú. Hiszen ez ugyanolyan menekülés, mint 56-ban volt.

2016. október 21. 15:53
Somfai Péter

„Balog emberminiszter Berlinben 1956 kapcsán arról beszélt a németeknek, hogy a hatvan évvel ezelőtti kivándorlás nem olyan kivándorlás volt, mint a mai kivándorlás.

1956-ban a miniszter még meg sem született, honnan tudhatná, milyen kínkeserves beszélgetések zajlottak a szoba-konyhás társbérletekben a konyhaasztal körül, becsomagolt bőrönddel a lábaknál? Menni, vagy maradni? Új életet kezdeni Nyugaton? Magukra hagyni az idős szülőket, majd csak boldogulnak valahogy? Ahol demokrácia és szabadság van, ahol nem a protekcionizmus dönti el, kiből mi lehet. Ahol a tányérmosogatásból is jobban meg lehet élni, mint idehaza a mérnöki vagy a tanári diplomából. Ahol nem tenyerel bele a politika az emberek magánéletébe, és nem kell farkasként együtt üvölteni a vezér csalhatatlanságát a falkával…

Mit tud Balog miniszter arról, milyen beszélgetések zajlanak a mai konyhaasztalok mellett, mielőtt kocsiba ülnek a gyerekeink?

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Negue
2016. október 23. 22:55
Somfai! Azért ehhez a cikkhez eléggé vastag bőr kellett, hogy legyen az arcocskáján, nemde?
Csomorkany
2016. október 23. 16:28
Nem mondtam, hogy bárkit is vissza kellett volna toloncolni. Mindszenty bíborost idéztem arról, hogy egy csomó embernek szerinte el sem kellett volna indulni. Ami a Nyugatot illeti, szerinted mi volt könnyebb? Egy integrációra nyilvánvalóan vállalkozó, sőt vágyó migránstömeg zárt táborokban tartása addig, amíg nemzetközi szinten szét nem osztják őket, vagy a mai feladat?
states
2016. október 23. 15:49
Hogy van pofátok egyáltalán megnyikkani október 23-dika környékén, büdös komcsik, amikor még ezelőtt 10 évvel is lőttetek a békés tüntetőkre. Nemhogy 60 évvel ezelőtt.
Csomorkany
2016. október 23. 07:22
Említést érdemel, hogy Mindszenty bíboros az amerikai követségen 1957 elején "menekültpánik"-nak nevezte azt, ami történik, és azt írta, csak azoknak lenne szabad elmenni az országból, akik fegyverrel harcoltak. Mondjuk az ő saját példájával kiegészítve mindazoknak, akik konkrét tetteik alapján tartottak komcsi megtorlástól. De miért is kellene hálásnak lennünk, hogy kétszázezer ember elhagyta Magyarországot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!