Hazafelé, magyarok!

2016. május 06. 21:58

Lassan boldog-boldogtalan nekivág a „kalandnak”, amivel megrogyasztja az ellátási rendszert, és hosszabb távon károkat okoz a gazdasági teljesítménynek is.

2016. május 06. 21:58
Szajlai Csaba

A folyamat, amely a gondot okozza, már elkezdődött: az aktív dolgozók egyre nagyobb része megy külföldre dolgozni, ez pedig rendszerszintű tényező. Hiszen mindannyian ismerünk történeteket családi vagy ismerősi körből: lassan boldog-boldogtalan nekivág a »kalandnak«, amivel megrogyasztja az ellátási rendszert, és hosszabb távon károkat okoz a gazdasági teljesítménynek is.

Pá, én leléptem! – tényleg ilyen egyszerű ez? (...)

Hogy mi közük van az állam, a gazdaság megroggyantásához a kivándorlóknak? Nagyon sok. Ugyanis ennek következményeként bizonyos szektorokban munkaerőhiány keletkezik itthon – egészségügy, építő- vagy járműipar –, amely vagy felhajtja ezekben az ágazatokban a béreket, vagy ellehetetlenít bizonyos tevékenységeket, és az érintett cégek, ha tudnak, akár tovább is állhatnak. A nagyarányú elvándorlás persze szépítheti a munkanélküliség számait, a kint dolgozók hazautalásai pedig javíthatják az ország egyensúlyi – pénzügyi – mutatóit. Ideiglenesen.

Hosszabb távon ugyanis a kivándorlás veszélyezteti a nyugdíjpénztárt és más szociális területeket. Amennyiben többen fizetnének be a közös kasszába, magasabb lenne a segélyek és a nyugdíjak összege, kisebbek lennének viszont az adók, járulékok, illetékek.

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
valmue
2016. május 08. 11:20
Kinyalhatja,m az öreg homár.
zolka50.50
2016. május 08. 10:42
A legnagyobb baj Szajlai cikkével is az, hogy "kivándorlókról" beszél, és ez nem igaz. Elenyésző azok száma, akik végleg külföldön telepednek le. A legtöbben eltöltenek néhány évet, esetleg tízet is külföldön, aztán hazatérnek. Öt éve vagyok Londonban. Azok közül, akiket kiérkezésemkor itt ismertem meg, már alig van itt valaki, a többi hazatért tapasztalattal, nyelvtudással, és ez bizony hasznos az országnak.
Burmin
2016. május 08. 09:37
De miért ne menne aki teheti. Világot lát, nyelvet tanul, később visszajön. Ha meg nem marad ahol. Még mindig jobb mint 1989 előtt. 3 éves nyugati útlevél max. 50 dollár. Brrr, nehogy má ezt sírja vissza valaki...
wodan
2016. május 07. 20:16
Elmegy a rabszolgahad ? Hát igen, ez van. Nem sirni kell, hanem legalább néha etetni is a Lovat, nem csak ütni a hátát, hogy húzz, húzz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!