Nem adna kártérítést a Quaestor-károsultaknak a Bankszövetség

2015. április 20. 11:07

Nem jár semmilyen kárpótlás a Quaestor-ügy károsultjainak – jelentette ki hétfőn Kovács Levente a Magyar Bankszövetség főtitkára. Kovács Levente nem tartja etikusnak, hogy valakit úgy kárpótoljanak, hogy annak nincs biztosítása.

2015. április 20. 11:07

A bankszövetség azt az álláspontot képviseli - s ezt még az alkotmányból is le lehetne vezetni –, hogy Quaestor károsultaknak nem jár semmilyen kárpótlás – jelentette ki a Kossuth rádió 180 perc című műsorában Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára hétfőn. Szerinte a Quaestor-ügy olyan terhet jelent a társadalomra, mintha minden magyar ember, csecsemőtől az aggastyánig, fejenként 18 ezer forintot dobna be a közösbe, hogy a 32 ezer Quaestor károsult meg kapja a pénzét. 

Kifejtette, hogy amíg a bankok és a magyar állampapír 2-3 százalékos hozamot tudott fizetni, mert ez volt a reális kamathozam, addig volt egy cég, amely 8-10 százalékot fizetett. A magasabb hozamnak nyilván a magasabb kockázat volt az ára. A Quaestoros ügyfelek papírjaira normál betűmérettel rá volt nyomtatva, hogy sem az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), sem a Befektető-védelmi Alap (Beva) garanciája nem vonatkozik rá – tette hozzá. 

„Nem is tartom etikusnak, hogy valaki azt kéri, hogy őt kárpótolják, ha nem volt biztosítása” – mondta a főtitkár.

Amikor az elmúlt években jó volt a 10 százalékos hozam, ami mindenféle realitást messzemenően nélkülözött, akkor az jól esett, ugyanakkor pedig, amikor a kockázatnak a mások oldala következik be, akkor őket teljes mértékben kárpótolják, ez olyan szinten etikátlan, hogy a bankszövetség álláspontja szerint nem szabadna ezt a terhet a társadalomra rárakni 32 ezer „meglehetősen jómódú” ember érdekében – mondta Kovács Levente. 

Arra a kérdésre, hogy nem a társadalmat, hanem a bankszektort terheli a kártalanítás, a főtitkár azzal válaszolt, hogy a devizaadósok konszolidációja a bankszektorra elképesztő terheket hárított, az OBA alapvetően kimerült a hitelintézetek konszolidációja miatt, most a Beva merült ki csalók miatt. A terheket előbb-utóbb a végső fogyasztó fizeti meg – vélekedett. Amennyiben a bankszektor ezt nem tudja továbbhárítani, akkor viszont a versenyképessége csökken és ma már az ilyen versenyképesség-csökkenés költsége akkora, hogy az elmaradt beruházások után esedékes adóbevételek kiesése meghaladja a bankadóból befolyó összeget. 

„Utólag, most azt látom tehát, hogy alapvetően rossz lépés volt a banki szektort ilyen szinten szétvetni és a versenyképességét lerontani” – mondta a főtitkár. 

Az interjúban kitért arra is, hogy a kormány törekszik az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodás betartására, folyamatosak az egyeztetések a bankszövetséggel és a bankadó csökkenni fog. Ugyanekkor ez a csökkentés sokkal kisebb mértékű, mint amennyi a Quaestor-ügy miatt a Beva feltöltésével a szektorra hárul. 

Az autóhitelek forintosításáról feltett kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az ilyen hiteleket nyújtó lízingcégek egy része banki tulajdonban van és ezeknél, ha az ügyfél azt kéri, hogy a svájci frank vagy euró alapú hitelét forintra váltsák át, bármely bank ezt örömmel megteszi. A főtitkár nem tudja elképzelni, hogy lenne olyan bank, amely az ügyfél ilyen kérésének ne tenne eleget, a fő kérdés viszont mindig az, hogy az átváltás milyen árfolyamon történjék, piaci árfolyamon az átváltásra mindig van lehetőség.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2015. április 20. 16:53
Köszönöm a linket. Ezt kerestem, de nem találtam. Az általad megjelölt oldalon a következő van rögzítve: „Felhívjuk a befektetőt figyelmét arra, hogy a Kötvényekre nem terjed ki az Országos Befektetési Alap (OBA) védelme (vagy más hasonló biztosítás, így a Befektető-védelmi Alap védelme sem). Ennek megfelelően a Kötvényekkel kapcsolatos esetleges nem teljesítés esetén a harmadik személy nem áll helyt. A Befektető-védelmi Alap azonban tagjai tevékenységével okozott esetleges kárért helytállni köteles a vonatkozó jogszabályi előírások szerint, a Befektető-védelmi Alap helytállása azonban nem vonatkozik a Kibocsájtó kockázatára.” Ebből a téma szempontjából érdekes a „A Befektető-védelmi Alap azonban tagjai tevékenységével okozott esetleges kárért helytállni köteles a vonatkozó jogszabályi előírások szerint” Amire nem tudom a választ, hogy a bróker cég aki a kötvényeket forgalmazta tagja e a Befektető-védelmi Alapnak. Továbbá kinek a hibájából róható fel a fizetésképtelenség, kik követte el a bűncselekményt. Az MNB tudtommal arra alapozza az állítását, hogy az követte el aki tagja Befektető-védelmi Alapnak így a helytállás a törvény szerint kötelező. Mivel a részleteket nem ismerem, ebben a témában nem tudok véleményt mondani. Megjegyzem azonban, hogy a szöveg eléggé félrevezető. A másik megjegyzésem, véleményem, hogy a cég likviditási helyzete miatt nem lett volna szabad már 2010 előtt sem engedélyezni a kötvénykibocsájtást, mivel az 50 később a 70 milliárdra sem volt megfelelő fedezet. Amennyiben engedélyezték fokozottabb felügyeletet kellett volna végezni. Szerintem ebben a felügyeleti szerv is hibáztatható. A korábbi véleményem mindaddig fenntartom amíg a részletek nem lesznek ismertek.
kjkj945
2015. április 20. 15:42
Gazdag ország Magyarország! A béka feneke alól is támogatja a ROSSZ befektetőket devizáncsosok, tözsdebukovárik mi lesz a következő? Az adófizetők pénzéből mindenre telik? Ja akik meg nhem mentek bele a 'kétes' ügyletekbe, azoknak még ''Az'' jár. Ja ők nem nyitják ki a szájukat, csak tűrnek, nyomorognak, tűrnek.
mo ching
2015. április 20. 15:15
Amikor 2008 után az adófizetők pénzéből kellett megmenteni a bankokat, akkor nem szövegeltek a bankárok! Most az adófizetőket kell megmenteni a tisztességtelen pénzügyi szolgáltatást nyújtó cégektől (egy alom). Most javíthatnának a renoméjukon a bankárok, de mit érdekli őket a renomé! Csak a haszon.
Berecskereki
2015. április 20. 13:13
A pénzintézetek feladatába az is beletartozik, hogy a betétesek, kötvényesek vagyonát védjék. A Bankszövetség a pénzintézetek érdekvédelmi képviseletét látja el, melynek következtében közvetve a betétesek, kötvényesek védelme is beletartozna a tevékenységükbe. Ennek annál inkább is érvényesnek kellene lenni, mivel a Bankszövetség képviselője tagja az Országos Betétbiztosítási Alap és a Befektető Védelmi Alap Igazgatótanácsának. Ebből eredően fel kellett volna figyelnie, hogy ezek a cégek olyan forgalmat bonyolítanak le, amelyre nincs megfelelő fedezet, illetve egyes esetekben az OBA és a BEVA sem áll helyt. Ha figyelembe vesszük; az ilyen csalások a közvéleményben bizonytalanság érzetek keltenek a pénzintézetek tekintetében és ez elindíthat egy nagyarányú forráskivonást, ahogy ez már többször megtörtént. Ez pedig akár bankcsődöket is eredményezhet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!