Hatszáz evezős lapátol szombaton a Dunán

2015. március 20. 17:40

Majdnem minden készen áll a Margitszigeten a szombati 25. Gróf Széchenyi István Emlékverseny és 5. Nemzetközi Budapest Kupa megnyitására. A 4500 méteres szakaszon hatszáz versenyző hosszútávú üldözéses versenyben méreti meg magát fél tizenegytől a Margitsziget és az Óbudai-sziget körüli vizeken.

2015. március 20. 17:40

Az időjósok is jó időt jósolnak a 2015 évi evezős évad nyitóeseménye, a Capital Cup első állomásaként megrendezett szombati 25. Gróf Széchenyi István Emlékversenyre és 5. Nemzetközi Budapest Kupára, melynek Tarlós István főpolgármester a fővédnöke. A verseny nyolc ország (Ausztria, Horvátország, Olaszország, Magyarország, Németország, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia) 70 evezős nyolcasának és négypárevezősének részvételével zajlik majd.

A program elején kerül sor az egykori Neptun és Nemzeti Hajós Egylet által az I. világháborúban elesett evezősök emlékére állított emlékkövek megkoszorúzására. Ez után nyitják meg a szervező Danubius Nemzeti Hajós Egylet jelenlegi klubházában a 2015-ös evezős évadot. Denk András, a DNHE és a Budapesti Evezős Szövetség elnöke házigazdaként mond köszöntőt, ezt követi a hivatalos szezonnyitás a Magyar Evezős Szövetség képviselője által.

Fél tizenegykor indul a – legalábbis Magyarországon, ekkora méretben – újdonságnak számító Budapest Kupa hosszútávú üldözéses verseny. A Budapest Kupán induló hajók 30 másodpercenként egyenkénti indítással követik egymást. Két divízióban történik a csapatok indítása, az első rajt 10:30-kor lesz, a második divízió pedig 12:00 órakor indul az Óbudai-sziget északi csúcsától. A pálya vonala az Óbudai Kiságban, majd a Margitsziget budai oldalán lévő a nagy Duna-ágban vezet 4500 méter hosszan, végén a Danubius Nemzeti Hajós Egylet úszó csónakházai között található célvonallal.

A versenyen a sorrend megállapítása az időeredmények alapján történik (az időmérés során a rajtban és célban is célfotó kamera alkalmazásával). A csapatok „nettó” idejét a versenybíróság által szankcióként kirótt 10 másodperces büntetőidők változtathatják csak meg. Büntetés jár pl. a rajtban a késésért, a közlekedési szabályok súlyos megszegéséért.

A rendezők szándéka, hogy Gróf Széchenyi István örökségének ápolásával, a Budapest Kupa további fejlesztésével, népszerűsítésével és növekvő vonzerejével Magyarország felnőtt és fiatal lakosságának egyaránt megmutassák az evezés sportág szépségét, különlegességét, a külföldieknek pedig a fővárosunkat kettészelő Dunán zajló versenyen keresztül Budapest szépségét” – írta közleményében a Danubius Nemzeti Hajós Egylet. Az esemény fő támogatója a Microsec és az Orrlaba.hu.

Az érdeklődők kivetítőn és internetes videóközvetítésen is követhetik majd a versenyt.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alex.leopardi
2015. március 20. 17:57
hajrá
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!