Aranykéz utcai robbantás: megfenyegették a rendőröket

2013. március 06. 11:30

A Népszabadság szerint már a robbantás napján tudta a rendőrség, Jozef Roháč és társai követték el az Aranykéz utcai merényletet, bizonyítékaik is volta, mégsem gyanúsították meg, amikor 2009-ben egy másik ügyben kiadták Magyarországnak.

2013. március 06. 11:30

Egy, az alvilágban otthonosan mozgó külföldi állampolgárságú rendőrségi informátor már 1998. július 2-án, az Aranykéz utcai robbantás napján közölte a nyomozókkal, hogy információi szerint egy „szlovák csapat” áll a merénylet mögött – állítja a Népszabadságnak egy anno titkos információszerzéssel is foglalkozó nyomozó, aki egyike volt azoknak, akit az informátor a robbantás után megkeresett. Mint az a nyomozóknak elmondta: a banda bárkinek dolgozott, aki megfizette őket, de főleg a szlovák titkosszolgálat (SIS) irányította őket. Kettőt meg is nevezett: a vezért, Jozef Roháčot, és Josef Hamalát. Mindkét név ismert volt a rendőrök előtt, más robbantással összefüggésben keresték is őket, a nyomozás egyik vezetője szerint pedig már akkor egyértelmű volt, hogy ők állnak az Aranykéz utcai merénylet mögött is. Ezt erősítette az is, hogy a Béke Hotel azon szobáiban, ahol hat szlovák férfi lakott (akik a robbantás után sietve jelentkeztek ki), az Aranykéz utcai merényletben használt robbanóanyag maradványaira bukkantak.

Két nappal később a Kurír nevű lap beszámolt a Béke Hotel lakóiról, ezután fenyegették meg először a rendőröket ukrán „nehézfiúk”, mondván az életükkel játszanak, ha nem szállnak le a megbíziókról, emelett azt is meg akarták tudni, hogy ki dobta fel Roháčékat. Az ügyet jelentették, de nem lett belőle semmi: sem a szivárogtató, sem az ukránok ellen nem indítottak nyomozást. Roháčéknak ezután nyoma veszett, a rendőrségen is az a nézet vált általánossá, hogy kivégezték őket, hogy ne derüljön fény szlovák titkosszolgálati kapcsolataikra.

Rendőri vezetők állítása szerint már akkor felmerült, hogy az ügy mögött Portik Tamás állhat, de mivel akkoriban Portik hollétéről nem tudtak semmit, és Roháčék is eltűntek, a nyomozás zsákutcába került. A Népszabadság szerint az ügybe akkoriban beavatott rendőrök, rendőri vezetők és ügyészek nem lepődtek meg Portik – mint felbújtó – meggyanúsításán. Kérdéses ugyanakkor, hogy ha már 1998-ban voltak bizonyítékok Roháčék ellen, akkor miért nyomoztak 15 évig az ügyben, a bizonyítékok miért nem voltak elegendőek, hogy 2009-ben, mikor Magyarországra hozták Roháčot – a Seres Zoltán elleni 1997-es robbantási kísérlettel összefüggésben gyanúsították –, akkor az Aranykéz utcai robbantás kapcsán is meggyanúsítsák?

Roháčot a Seres-ügyben fel is mentették az emberölés kísérletének vádja alól, haza is mehetett: a robbanóanyag törvénytelen birtoklásáért pedig napra pontosan akkora ítéletet szabott ki rá, amennyit előzetesben már letöltött. Annak ellenére mehetett haza, hogy már akkor összehozták a nevét a Fenyő-gyilkossággal, az Aranykéz utcai merénylettel, és az úgynevezett politikai robbantásokkal kapcsolatban, de ezekkel senki nem gyanúsította meg. Hogy miért, az a lapnak nyilatkozó nyomozó szerint nem tartozik a nyilvánosságra. Később újra kikérte őt Magyarország, el is fogták, nem rejtőzött el.

A Népszabadság emlékeztet: Roháč 2000-ben egy szlovák oknyomozó riporternek írásban nyilatkozott arról, hogy a nagy titkosszolgálatok játszmái állnak többek között a magyarországi robbantások hátterében is. Titkait azonban csak halála után hozzák nyilvánosságra, addig biztonságos helyre rejtették.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az imaszoba forgatómotorja
2013. március 06. 13:25
ez ai a szocialista maffi és a jóelvtárs, szoci segget nyaló bírói gárda sara
az imaszoba forgatómotorja
2013. március 06. 13:22
"a rendőrségen is az a nézet vált általánossá, hogy kivégezték őket, hogy ne derüljön fény szlovák titkosszolgálati kapcsolataikra" nem "vált" hanem terjesztették el ugyanis a rendőrség nem nézetek, hanem információk szerint működik (vagy nem működik) szánalmas ez az önfelmető duma, hogy "nézet vált általánossá" tele van a rendőrség szar korrupt spiclivel: mármint akik a rendőrség információit súgják meg a másoknak
Tiberius Claudius Caesar Augustus German
2013. március 06. 12:13
"a bizonyítékok miért nem voltak elegendőek, hogy 2009-ben, mikor Magyarországra hozták Roháčot" erről talán a "rókaképű" elvtársat kéne megkérdezni, azt hiszem a Szabad Nép újságírói bejáratosak hozzá
Ald0 Raine hadnagy
2013. március 06. 12:12
"Pintér Sándor magánemberként találkozott Dietmar Clodóval, bár korábban ezt tagadta. Azonban később videófelvétel bizonyította ennek a hazugságnak az ellenkezőjét. A német állampolgárságú férfit három másik külföldi személlyel a Központi Bűnüldözési Igazgatóság vette őrizetbe azután, hogy Pilisszentlászlón a rendőrök felszámoltak egy "bombagyárat", amely a fővárosi robbantásokhoz is szolgáltatott muníciót."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!