Rongyos Gárda: a Jobbik örül a kormány lépésének

2012. november 02. 14:10

A Jobbik nagy előrelépésnek tartja, hogy a kormány magára vállalta a Rongyos Gárda egyetlen fővárosi emlékhelyének felújítását a Farkasréti temetőben.

2012. november 02. 14:10

Novák Előd, az ellenzéki párt alelnöke, országgyűlési képviselője az MTI-nek pénteken elmondta: a Honvédelmi Minisztérium a Jobbik több éve tartó megemlékezéseire és felújítási kezdeményezésére reagálva vállalta a Rongyos Gárda egy tagja, Vámossy Tibor sírjának helyreállítását. Mindez – szerinte – annak fényében is különösen nagy dolog, hogy az 1990-es évek elején a „kevésbé perifériára szorult” Horthy Miklós újratemetése sem kapott állami szertartást, katonai tiszteletadást.

Novák Előd közlése szerint a Trianon után nyugat-magyarországi szabadságharcot hirdető Rongyos Gárda a Magyar Gárdához hasonlóan államilag üldözött volt ugyan, de nagy társadalmi megbecsülést élvezett. Hősi halottnak nevezte az 1921-ben elhunyt Vámossy Tibor egykori műegyetemista hallgatót, és azt mondta, nagy dolog budapesti szobrának felújítása. Az ellenzéki párt szerint ezt a kormánynak állami megemlékezésekkel, valamint a Rongyos Gárda történetének nemzeti alaptantervbe emelésével és a mozgalomról szóló történelmi filmek készítésével kellene folytatnia. Novák Előd szerint a témában „kiváló akciófilmet” is lehetne készíteni, az anyagiak előteremtése érdekében költségvetési átcsoportosítást szorgalmazó módosító javaslatot is benyújtottak.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kisrike
2012. november 02. 23:55
Rongyos.
kisrike
2012. november 02. 23:54
Amúgy a ronygyos gárda minden elismerést megérdemel. Ők meg. Igen, szobrot, teret, utcát, ideje volna!
kisrike
2012. november 02. 23:51
Juttatta.
vatti63
2012. november 02. 19:25
Erre föl hallom a rádióban az ismertetést a Déli Krónikában, miszerint a Rongyos Gárda a Második Világháború után alakult.SIC!!! Előtte elmondták a Sopron ittmaradásáért folytatott küzdelmüket. Ennyire dinnyék nem lehetnek. Pedig baloldali elfogultsággal vádolható személy nem igen maradt a médiumokban... Műveltség, szerkesztői meglátás nem feltétel. Fő az elkötelezettség. Nem baj, ha hülye, de a mi emberünk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!