Budapest: nőhet a kerületi polgármesterek hatalma

2011. szeptember 14. 10:49

Erős főváros és erős kerületek alkotják majd Budapestet, világosak lesznek a hatáskörök, és nem lesznek párhuzamosságok - ígérte Nagy Gábor Tamás, a BÖSZ elnöke a Magyar Televízió szerdai Ma reggel című műsorában.

2011. szeptember 14. 10:49

Mivel a főváros és a kerületek is megmaradnak, egyértelművé kell tenni a feladat- és hatáskörmegosztás új rendjét, megszüntetni a főváros és a kerületek által párhuzamosan ellátott feladatokat - vélekedett Nagy Gábor Tamás, a 23 kerületet tömörítő BÖSZ elnöke. Az elnök a Magyar Televízió szerdai Ma reggel című műsorában hangoztatta: erős főváros és erős kerületek alkotják majd Budapestet.

Arra a kérdésre, kikből áll majd 2014-ben a Fővárosi Közgyűlés, Nagy Gábor Tamás azt mondta: a mostani elgondolások alapján automatikusan bekerülne testületbe a 23 kerületi polgármester, további tíz helyet pedig listás választáson lehetne megszerezni.

Nagy Gábor Tamás szerdán azt is elmondta: az önkormányzati törvényt várhatóan ősszel tárgyalja az Országgyűlés, de a főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának a módjairól és elveiről egyelőre nem lesz szó. Ez a kérdés egy későbbi szabályozásra marad - tette hozzá.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Winston Smith
2011. szeptember 14. 16:39
Én már előre láttam, hogy ez lesz. Tarlós 2010 ősze óta ott emberkedik, játssza a nagyfiút, hát most a körmére koppintottak. A helyi kiskirályokból sajnos mindenféle akarat hiányzik, hogy nagyvonalúak legyenek: Érthető. a helyi ingatlanokkal jól lehet játszani. 1 milliárd ide-oda, észre se veszik, aztán mennyi embert jóllakat:) Tarlós szerintem úgy berág ezen, hogy 2014-ben nem is indul újra.
marko11
2011. szeptember 14. 13:46
Demszky 20 évében zavartalan volt a főpog. és a kerületek működése. Lényege az volt, hogy a főpog. nem csinál semmit, nem felel semmiért. Csak reprezentál. A főváros meg ilyen (szar) lett.
drieno
2011. szeptember 14. 12:00
nem látom be, miért kéne centralizálni a főváros irányítását a kerületek igenis legyenek hangsúlyosabban jelen a fővárosi ügyekben, elvégre ott zajlik az élet, ott intézik az emberek az ügyeiket, elméletileg demokrácia van, a helyi ügyeket helyben intézzük ugyanakkor meg egyértelműen el kell határolni, ki miért felelős nem tudom, külföldön ez hogy működik, de az biztos, hogy vannak jól működő városok, és talán érdemes lenne a munkamódszereiket átvenni, nem itt egymás torkát harapdálni, amiben a tarlós is jelentős szerepet vállal egyszer hosszabb időt töltöttem el Bécsben és nem nyáron, szabadságidőben: azt tapasztaltam, hogy valahogy minden jobban működik, mint itt, a tömegközlekedésről inkább tapintatosan hallgatok, de még a dugók is mások, a rádióban pl megmondják, mekkora időveszteség egy adott útvonal használata, és nem a dugóban ücsörgők telefonálgatnak be, hogy vazze, erre ne gyertek, mert már el van tömődve....
Finta László
2011. szeptember 14. 11:53
S még valami: a huszonhárom kerületi polgármesterből és a mindössze tíz "népi mandátumból" álló Közgyűlés a legvadabb oligarchikus álmok beteljesülését ígéri. Visszatér a tanácsrendszer, meglátjátok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!