Jelentős változást hozhat a boltokban, ha elfogadják ezt a törvényjavaslatot

2024. április 03. 07:29

A kiskorúak egészségét védenék.

2024. április 03. 07:29

Nyitókép: Matthew Horwood/Getty Images

 

Kedden új törvényjavaslatot nyújtott be a KNDP két politikusa Hollik István és Nacsa Lőrinc az Országgyűlés elé. A T/7992. számú, „A gyermekek egészségének megőrzéséről” szóló javaslat értelmében

tilos lenne 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. 

A szabály megsértőire ugyanolyan a szankciók vonatkoznának, mint az alkoholos italok, a dohánytermékek, illetve a szexuális termékek értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.

A javaslat indokolásában olvasható, hogy a statisztikák szerint 78 százalékuk fogyaszt energiaitalt és minden ötödik 10-14 éves gyerek rendszeresen fogyaszt energiaitalt reggelire.

Kedvezőtlen tendencia, hogy „a fiatalok többsége divatosnak tartja az energiaital fogyasztást, szinte üdítőitalként tekint a megnyerő ízű energiaitalokra, amelyeket korlátlanul fogyaszt,  figyelmen kívül hagyva azok hatásait”.

Az indokolás azt is tartalmazza, hogy „2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről.”  Az érintettek 74 százaléka 18 év alatti fiatal, közülük is a 15-16 éves korosztályból kerültek ki a legtöbben – tették hozzá. 

 Az energiaitalt 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztották.

Az energiaital és az alkohol együttes fogyasztása végleges károsodást okozhat a májban, a szívben, és a vesében is.

A szakértői álláspontok szerint  a fiatalok túlzott energiaital fogyasztása szív- és érrendszerre gyakorolt hatása következtében jelentős egészségügyi veszélyt jelent.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:15
🍓 ️ ­A­­ ­d­­ö­g­­­ö­­s­­­ ­­­l­á­n­y­o­k­­ ­­v­­­á­­r­­n­a­­k­­­ ­r­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­.­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
rockercicc
2024. április 03. 13:56
Akkor majd megveszi nekik apuci, anyuci a hétvégi bevásárlásnál nagytételben. Szerintem még rosszabb lesz, mert ugye amit tiltanak az mindig izgalmasabb. Aki eddig nem itta, ezután majd az is fogja... Inkább az idiótákat meg kellett volna nevelni még időben, a szülőknek. Az elf bar, vape és a hasonló szarok sokkal nagyobb gond lesz nekik, de persze még mindig a cigaretta a mumus... Meg a cukor, ahelyett telebasztak mindent rákkeltő, ócska édesítőszerekkel...
deletedeb
2024. április 03. 12:33
Ezekkel a hülye törvényekkel csak a magyar emberek egészségét teszik tönkre, lásd édesítőszerek italok a cukrosak helyett
contractor-2
2024. április 03. 11:05
Értelmetlen állami szájkarate. Sosem működött, de legalább rá lehet húzni Orbánra, hogy visszahozta a Kádár rendszert és pont ezért szavaznak rá sokan. A fiatalok meg kivándorolnak, amíg tehetik. Megint generációs szakadék van a vezető állampárt és a fiatalok között mint a 80-as években, egyik oldal sem beszél a másikhoz, de az EU és a szabad kivándorlás vészszelepként működik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!