Kennedy: Ich bin ein Berliner!

2013. június 26. 12:07

Ötven éve hangzott el a híres beszéd.

2013. június 26. 12:07

1963. június 26-án Nyugat-Berlinben a Schöneberg kerület tanácsházának (Rathaus) erkélyén mondta el J. F. Kennedy amerikai elnök híres beszédét, amelyben biztosította a nyugat-berlini polgárokat, hogy az Egyesült Államok szolidáris velük. Ebben a beszédében mondta el az „Ich bin ein Berliner” mondatot, amely a berlini kérdés, valamint a hidegháború egyik legjellemzőbb és legtöbbet idézet mondatává vált. A beszéd két évvel a berlini fal felépítése után hangzott el, amikor a nyugat-berliniek féltek, hogy a Nyugat magukra hagyja őket egy esetleges kelet-német agresszió esetén.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2013. június 26. 22:42
nyali kugli már szivárványszínű a zörömtől
0bsitos
2013. június 26. 20:30
Látom, még mindig szorgalmasan olvasgatod az összeesküvéselméletek c. könyvet.
egysegelem
2013. június 26. 20:11
Nagyon erdekes dontest hozott ma az USA legfelsobb birosaga, kivancsi vagyok mikor lesz belole Mon.
Rabonban
2013. június 26. 18:59
Németország egyesítésében Hornnal és Horn nélkül is a magyaroknak kulcsszerepe volt. De ki fogja a magyarokat egyesíteni? Természetesen tudom, hogy mondjuk Erdély vagy a Felvidék korántsem magyar etnikumú, de azt is tudom, hogy magyar genocídium volt ennek az előzménye főleg Erdélyben. Minimum az autonómia járna hát nemzettársainknak.Azoknak, akik a magyarokat nyugatbarátabbnak akarnák látni, szintén ezért kéne dolgozni, mert az nem megy, hogy a nyugat csak üt bennünket. A Nyugat kettős mércéjét pedig velünk szemben már nemcsak Orbán Viktor emlegeti, hanem Putyin is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!