Szokás azon lamentálni, hogy ki a felelős Trianonért

2023. január 30. 06:16

Soros György akkor még sajnos nem élt.

2023. január 30. 06:16
null
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Tisza István ok nélkül háborúba vitte az országot, kockára téve, és mint utóbb kiderült, el is veszítve annak kétharmadát. Szokás azon lamentálni, hogy ki a felelős Trianonért; a rezsimkonform magyarázat úgy szól, hogy a kommunisták és/vagy a zsidók, bár Soros György akkor még sajnos nem élt. Csak a legkézenfekvőbbet nem mondják: hogy elveszítettük a háborút – még bőven a kommunisták hatalomátvétele előtt –, amiben semmi keresnivalónk nem volt, és hogy alighanem sokat javított volna a kilátásainkon Közép-Európa újraosztásánál, ha nem hagyjuk belerángatni magunkat a későbbi vesztesek oldalán. (Ehhez képest a Tisza-szobor visszaállítása a második »kétharmad« után a Fidesz-kormány egyik legelső feladata volt. Zavarba ejtőek Orbán akkor mondott szavai: »A nagy lehetőségek, nagy tettek, nagy elődök, nagy elszánások miért ne adódhatnának össze egy nemzetegyesítő korszakká? Miért is ne következhetne a darabjaira hullott liberális korszak után egy felívelő és lelkesítő nemzeti korszak?« Tényleg, miért is ne?)”

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2023. január 31. 12:46
H.M. tanulmányának eredesísége nem a történelem hiányos ismeretéböl származik, csupán a szándék hogy provokáljon! Örülnék, ha a mandiner szerkesztöi elsiklanának a jövöben a szemetek felett!
Ne szájalj
2023. január 30. 18:46
Miki, Wiki is your friend: "Egyedüliként a Monarchia vezetői közül ellenezte a Szerbia elleni katonai fellépést. ....... Ugyanakkor Németország szövetségének elvesztése a monarchia nagyhatalmi státuszának összeomlását, Magyarország védtelenné válását és saját presztízsének megrendülését jelentette volna a szemében, ezért az erőteljes német nyomásra végül beleegyezett a támadás megindításába..... " Gondolom Orban ebbol is okulva akar kimaradni a haborubol, semmi jo nem sulne ki abbol szamunkra.
linkeloe
2023. január 30. 18:15
Soros még nem élt. De a törzse igen.
istvánkeve
2023. január 30. 17:39
Ugyan miért kell minden hülyeségen vitatkozni ? Nem jobb lenne inkább dolgozni, valamit alkotni ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!