Sokak szerint 1991 orosz „Trianon” volt, Oroszország pedig most hajtja végre a maga revízióját

2022. május 08. 15:30

Ezt az érvelést, párhuzamot vessük már el, nagyon nem jó,  tényszerűen nem az.

2022. május 08. 15:30
null
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„Rövid idő alatt harmadszorra ütközöm bele abba az érvelésebe, hogy orosz »Trianon« volt 1991 és Oroszország most hajtja végre a maga revízióját.

Tényleg nem értem, sokan miért gondolják így. Oroszország Magyarországgal ellentétben egy hódító birodalom volt, és ami szétesett 1991-ben, az pár száz év alatt állt össze nagyon kemény hódítással, nem egy ezer éves szerves egység volt.

Ráadásul a 22 millió négyzetkilométerből 17 millió megmaradt, ez 77% – egy napon nem említhető 23%-nyi területi veszteség Trianonnal.

Emellett hatalmas nemzetiségek által lakott területeket is megtartottak, olyanokat, amelyeket meglehetős kegyetlenséggel alig 200-250 éve hódítottak meg. Hol van ebben bármilyen hasonlóság a magyar helyzettel?

Tényleg sok orosz került 1991-ben kisebbségi sorba – ezek közül nagyon sokan 1945 után kerültek letelepítésre a Baltikumban vagy éppen Közép-Ázsiában. Az orosz kisebbségek jelentős része messze nem történelmi, mint a magyarok, hanem birodalmi telepítés – hol ipari központba, hol biztonsági okból. Megint kérdem: hol van ebben bármilyen hasonlóság a magyar helyzettel?

Ukrajna persze más – ott valóban történelminek mondható az orosz nemzeti jelenlét.  A Krím tényleg komoly orosz fájdalom volt, de egy 27 000 négyzetkilométeres terület a 17 millió négyetkilométeres Oroszszághoz képest nem »trianoni« léptékű veszteség – ráadásul a revízió már 2014-ben megtörtént.

De ha a egész Novorossziját számoljuk is, ha valaki elfogadja az orosz érvelést, azt se nevezzük már orosz Trianonnak, nagyon más a lépték. Összehasonlíthatatlan azzal a veszteséggel, ami 1920-ban Magyarországgal történt.

Ezt az érvelést, párhuzamot vessük már el, nagyon nem jó,  tényszerűen nem az.”

Nyitókép: Kígyó-sziget, 2022. május 8.
A Planet Labs PBC által közreadott műholdfelvételen sűrű fekete füst tör a magasba a fekete-tengeri Kígyó-szigetről az orosz állásokra mért feltételeztt ukrán dróntámadás után 2022. május 6-án.
MTI/AP/Planet Labs PBC

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
levig79
2022. május 09. 06:34
Azzal számolt már valaki, hogy az ukránok előbb fogynak el a fronton mint az oroszok? Akkor ki lesz a húsdarálóban? Mert akkor vagy az oroszok nyernek, vagy hivatalosan 3. vh...
Katzky Márton
2022. május 08. 19:50
Az oroszok úgy érzik , régi sérelmekért vesznek most elégtételt. Ha sikerül, akkor igazuk van , mert az esetleges győzelem automatikusan és akár utólag is jogot teremt ... " Így megy ez ..."
Jack Reynor
2022. május 08. 19:31
Szerintem senki nem érvelt úgy, hogy 1991 az orosz Trianon volt. Ha igen, akkor az egy barom. Szerbia-Jugoszlávia és Paraguay (1870) kapcsán olvastam ilyet, de azok is óriási baromságok voltak.
Rasdi
2022. május 08. 19:09
Valóban nem Trianon. Ha őszinték akarunk lenni, akkor Putyin nem is a szerencsétlen, Ukrajnában kisebbségbe került, és mintegy áldozatként kezelt orosz nemzetiségű emberek nemzetiségi szenvedései miatt indította meg a katonáit. Putyin lépését az USA és a NATO helyi "mozgolódása", Ukrajna EU-s és NATO csatlakozási lépései váltották ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!