A német áfium ellen való orvosság

2022. január 05. 22:07

„Veszteg, kurvanő fia szaros német, ittátok vérünket, ma isszuk ti vére­teket.”

2022. január 05. 22:07
null
Békés Márton
Békés Márton
Kontra

„A magyar-német kapcsolatoknak számos pozitív példája akad, de annak a negatív emlékezetnek is hosszú a története, amely a szuverén magyar állam és az önállóságát fenyegető mindenkori Großdeutsches Reich közötti konfliktusról szól.

Itt van például a jászberényi Jász Múzeumban őrzött elefántcsont kürt, amit »Lehel kürtjének« tartunk. A nyugati harcokat vezető Árpád-dédunoka Lehel, akit a magyar vereséggel végződő második augsburgi csata (955) után fogtak el, ezzel verte fejbe halálosan Konrád herceget, I. Ottó német-római császár vejét, miután belefújt, és a magyar hitvilágra jellemzően annyit mondott neki: »Előttem fogsz menni, és szolgálni nekem a másvilágon« – ahogyan Kálti Márk a Képes Krónikában feljegyezte.

De a legkorábbi, írásban fennmaradt magyar trágárkodás szintén a németekkel vívott harcokra utal! Ez az 1479-es Dubnici Krónikából való, és valójában egy 1370 körül íródott műből átvett idézet, ami a Nagy Lajos-korabeli magyarok egyik hadparancsát örökíti meg. A nyelvemlék így szól: »Egy németet se fogjanak el, hanem mindnyájukat részegítsék meg a halál poharából«. Ennek elhangzása után »a magyarok vészes kardot villogtatva fejük fölött« a következőt mondták, frászt hozva a svájci zsoldosokra:

Veszteg, kurvanő fia szaros német, ittátok vérünket, ma isszuk ti vére­teket.

Ez az elán később sem hagyott alább, sőt egy évszázad múlva egyenesen stratégiai kérdéssé vált a közép-európai térségtől távol tartani a mohó nyugati birodalmat. Mégpedig magyar vezetéssel.” 

Borítókép: Lehel kürtje a 14. századi Képes krónikában

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2022. január 06. 18:29
merkelweber...meg a mostani 4párti széklet
balbako_
2022. január 06. 10:40
Minden esetre a nagypofájú német kapott egy sallert mert Macron itt járta után (mert Orbánnal már senki nem áll szóba...) hirtelen lesöpörték az asztalról a német agyrémet az atomerőmű bezárásról.
OrangeOrder
2022. január 06. 10:21
Hozzátenném, hogy ettől még a katolikus sváb az egyetlen nemzetiség, akik nem árultak el bennünket. Ellentétben a szászokkal, tótokkal, rácokkal...
matykox
2022. január 06. 09:55
Őseink meglehetős harcias és kihívó voltát emlékeim szerint a DAI-val nagyjából egykoró krónika - részlet is idézi: a "lófaszt, lófaszt" csata közben jellemző kíséreteként ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!