Nőügyek a Sándor-palota körül

2021. december 24. 10:05

Orbán Viktor nőkkel kapcsolatos szemlélete és kommunikációja sokat változott.

2021. december 24. 10:05
null
Thurner Szabina
Magyar Hang

„»Nőügyekkel nem foglalkozom« – hangzott Orbán Viktor degradáló válasza, amikor 2017-ben az ATV riportere a washingtoni nagykövet elmozdításáról kérdezte a kormányfőt. Szemerkényi Rékát akkor Szabó László külügyminiszter-helyettes váltotta a nagyköveti pozícióban, ezzel tulajdonképpen az utolsó atlantista külügyestől is megszabadult a miniszterelnök. A nőiséget becsmérlő megjegyzéssel ellentétben a leváltás okai nem kötődtek Szemerkényi neméhez: bennfentes információk szerint a Szijjártó Péter külügyminiszterrel való rossz viszony, illetve az amerikai elnökkel meghiúsult találkozó volt a nagyköveti csere oka. Az ominózus ügy óta sok víz lefolyt a Dunán, Orbán Viktor nőkkel kapcsolatos szemlélete és kommunikációja sokat változott. Ennek számos jele van, az utóbbi években többek között megnőtt a kormányzatban szolgáló női vezetők száma. Míg a harmadik Orbán-kormányban még egyetlen nőnemű miniszter sem volt, ma már három női miniszter is erősíti a kormányzati élcsapatot.

A változás persze nem feltétlenül jelent mindig minőségbeli javulást. Varga Judit igazságügyi miniszter több botrányban is érintett volt az elmúlt időszakban, elég, ha csak kétes ingatlanügyeire gondolunk, de nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a Pegasus-botrány és a nemrég kipattant Völner-ügy is a Varga által vezetett Igazságügyi Minisztériumhoz kapcsolódik. Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter makulátlan élete felől is lehetnek kétségeink. A miniszter asszony rózsadombi lakására a 2010-es években mintegy 60 cég volt bejegyezve, amelyek több száz millió forinttal károsították meg az államot. Magernak az utóbbi időben volt férje is okozott kellemetlen pillanatokat: Balogh Sándorra az ügyészség júniusban letöltendő börtönbüntetést kért adócsalások és befolyásvásárlások miatt. Egy valódi jogállamban, egy polgári demokráciában hasonló szintű ügyek nyilvánosságra kerülése esetén egy miniszter gondolkodás nélkül lemondana etikai okok miatt, országunk azonban az utóbbi évek során igen távol került a jogállamiságtól, a demokráciától és a polgári ideától is.

Egy dolog egészen biztosan nem fogja összekötni Novák Katalint Zuzana Čaputovával: a korrupcióval szembeni kérlelhetetlen küzdelem. Míg Čaputová ténykedésének köszönhetően az elmúlt években számos korrupt szlovák politikus került börtönbe, Novák Katalintól államfőként hasonló korrupció elleni küzdelmet akkor sem várhatnánk, ha a kedvenc OV22-es fülbevalójának épsége múlna rajta. Mint ahogy például az sem valószínű, hogy a kormányfőhöz végletekig lojális Novák Katalin majd felszólítja a kormánypártot, hogy mérlegelje a felelősségét az eldurvult járványhelyzetért.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovászos cipó
2021. december 25. 21:25
Vinnyogjatok, libsik! Zene füleimnek!
istvanpeter
2021. december 25. 12:50
Nem szégyenled magad Szabina? Ilyen otromba primitív hazugságot és rágalmat is ritkán lehet hallani és olvasni, ez már nem része az emberi kultúrának.
fusi.misi
2021. december 25. 12:46
Nem is jutott a parlamentbe Caputova pártja a következő választáson. Még a tótoknak is több több esze van.
kispufi
2021. december 25. 10:25
Na, ahol az izzadság szaga a szar bűzével keveredik, ott nagy az erőlködés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!