Brüsszel új lakossági karbonadó javaslata föderalista törekvéseket szolgál

2021. december 23. 15:18

Brüsszellel szemben, a tagállami kormányok demokratikus felhatalmazással rendelkeznek.

2021. december 23. 15:18
null
Hortay Olivér
Facebook

„Az Európai Bizottság »az uniós saját források következő generációjára« tett javaslatot tegnapi sajtóközleményében. A dokumentumban Brüsszel nyilvánvalóvá tette, hogy az uniós kibocsátáskereskedelem lakossági kiterjesztésével (ami a háztartások szempontjából egy új adónak tekinthető), a karbonvám bevezetésével, valamint a nemzetközi vállalatok nyereségének megadóztatásával létrejövő új forrásokat központi elosztás alá helyezné. A bevételek a Next Generation EU helyreállítási hitelfelvétel törlesztésére, valamint a Szociális Klímaalap finanszírozására biztosítanának fedezetet. 

A központi források arányának növekedésével a tagállamok befolyása, az EU-s intézmények fölött, egyre csökkenne. Ez pedig lehetőséget teremtene arra, hogy Brüsszel a tagállamok jólétét érintő finanszírozási döntéseket politikai ambícióihoz kösse. 

Ez azért aggályos, mert a Bizottság forrásallokációs jogkörét már most is politikai furkósbotként használja, például: Magyarország Helyreállítási Tervének elfogadása nyilvánvalóan politikai okokból késik hónapok óta. Lengyelországot néhány hete zsarolta meg Brüsszel, hogy »jogállamisági problémák« miatt csökkenteni fogja részesedését a Szociális Klímaalapból.”

Nyitókép: Hortay Olivér Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2021. december 24. 17:29
"Brüsszel új lakossági karbonadó javaslata föderalista törekvéseket szolgál" Ha nem lépünk ki az Unióból, ezek végig fognak menni a Mengyelejev táblázaton adóügyileg.
nemecsekerno_007
2021. december 23. 21:21
Ezek védővámok karbonadónak maszkírozva, köze nincs a környezetvédelemhez. Piac- és monopólium védelem.
Dr. Greta Grünberg
2021. december 23. 21:14
Brüsszelnek a szülesztőiparra, azaz a CO2-vel klímamérgező csecsemőkre és az azokat direkt megszülőkre kell kvótát, és súlyos, jövedelemmel arányos zöldadót kivetnie, mindannyiunk túlélése érdekében.
kulalak
2021. december 23. 20:11
Az EU-nak nincs bevétele! Újraelosztás van! Az EB szerződések alapján kér és fizet. Na, ez változna, ha összeurópai adó lenne AKÁRMILYEN formában (Tobin-adó stb). Nem szabad hagyni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!