Érdekes levél egy szakértőtől

2021. november 25. 17:37

Nagy a világ állatkertje, és egyre alacsonyabb a kerítés.

2021. november 25. 17:37
null
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Facebook

Kínában, Taihang tartományban épült meg egy napelem park, amelyet ez a mindössze egy perces videó felvétel mutat be. Ezt kommentben mutatom.

Ezt a hatalmas napelem parkot úgy tudták megépíteni, hogy előtte kiirtották ezen a területen azt a növényzetet, amelynek az lett volna a feladata, hogy kivonják a levegőből a széndioxidot.

Nem szeretnék senkit részletszámításokkal untatni, nekem az jött ki, hogy ha az egész világ villamos energia fogyasztását ilyen módon szeretnénk megoldani, legalább 50 millió hektár területet kellene napelemekkel beborítani.

Ha pedig – amint a zöldek állítják – az egész világon a közúti közlekedést villanyautókkal akarjuk megoldani, akkor a villanyáram igény megduplázódik, és akkor már 100 millió hektár napelemre lenne szükség.

Az ilyen napelem parkokkal több baj van.

Az egyik az, hogy ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Nyáron madár ürülék és egyéb szennyezések miatt kell a táblákat rendszeresen tisztítani, nagy viharban az egész rendszer villámhárítóként működik, amelybe villámok csapkodnak bele, miközben a viharos szél időnként egy-egy napelem táblát felborít, télen pedig ráfagy ezekre a hó, a jég, az ónos eső.

Nem csoda, hogy egy ilyen giga-kütyü 15 éven belül teljesen tönkremegy, ki kell dobni a kukába, és újra felépíteni, azután valahogyan meg kell szabadulni a hátramaradó hatalmas tömegű veszélyes elektronikus hulladéktól, amely ha az egész világon így termelnénk áramot, esetenként több százmillió tonnára rúgna.

Van egy másik probléma is. Gyakran hangoztatják, hogy a Nap vagy süt, vagy nem, ezért vagy van áram, vagy nincs. A probléma azonban nem ennyire egyszerű. Minden napelem rendszernek van egy névleges teljesítménye. A tényleges teljesítmény pedig 0% és 100% között véletlenszerűen ingadozik. Az egyik percben pl. 20%, a másik percben pl. 95%.

Ha tehát kizárólag napenergiával termelnénk villanyáramot, miközben az összes többi erőművet felszámolnánk, és ráeresztenénk a villamos hálózatra ezt az ingadozó teljesítményt, akkor a lakásunkban azt tapasztalnánk, hogy a konnektorban 230 Volt helyett egyszer 15 Volt, egy perc múlva pedig 600 Volt a feszültség.

Persze lehetne olyan elektromos háztartási eszközöket tervezni, amelyek ezt a strapát kibírnák, azonban a zöldek által javasolt – ugyancsak halmozottan böszme – elképzelés szerint, akkumulátorokban kellene tárolni az áramot, és bár ezek feltöltése ingadozó lenne, azonban a fogyasztók ellátását ez nem zavarná.

Továbbra sem szeretnék senkit részletszámításokkal untatni, nekem az jött ki, hogy ha az egész világ jelenleg létező összes akkumulátorát összekapcsolnánk, abban kb. annyi villanyáramot lehetne tárolni, amennyit az emberiség átlag 12 perc alatt fogyaszt el, ha pedig mindenki villanyautókkal közlekedne, 6 perc alatt.

No de mi a helyzet a szélturbinákkal?

Nos előzetes próbaszámítások alapján ott a helyzet legalább ennyire siralmas, és akkor még optimisták voltunk.

És ennek az egész agy-húgykő baromságnak az a célja, hogy ne bocsássunk ki széndioxidot.

Tekintsünk el attól a ma már hitelesen megcáfolt tudománytalan ostobaságtól, hogy a széndioxidnak bármi köze lehet az éghajlat változáshoz, vagy hogy a széndioxid szennyező lenne, mert akkor gyorsan ki kellene vonni a forgalomból a szódavizet, és a sört, a Coca-coláról már nem is beszélve, de ha komolyan gondolja bárki is, hogy nem szabad széndioxidot kibocsátani, akkor jobban járunk, ha a világ villanyáram szükségletét atomerőművekkel termeljük meg.

Nagy a világ állatkertje, és egyre alacsonyabb a kerítés.

Dr. Héjjas István”

Nyitókép: Bayer Zsolt Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 219 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2022. október 16. 10:48
A napenergia felhasználása Németországba 2015-ben a sorban a hatodik volt, s a beépített 40,41 gigawatt kapacitással szemben 37,6 terawattóra termelés állt. Egy évben 365x24=8760 óra van. Ha a beépített kapacitás minden órában működne, akkor a 40,41 gigawatt kapacitás 353992 gigawattóra elektromos energiát termelt volna. Ehhez képest csak 37,6 terawattóra, 37600 gigawattóra termelés valósult meg, vagyis A BEÉPÍTETT ÁRAMTERMELÉSI POTENCIÁLNAK MINDÖSSZE 10,62 %-A LETT KIHASZNÁLVA. A sötétzöldek elfelejtik megemlíteni, hogy a nap nem mindig süt és a szél nem mindig fúj és a villamos energia nagy mennyiségben nem tárolható el, de a fogyasztásnak a termeléssel összhangban kell maradnia, és ez a hálózatok összeomlása nélkül csak másfajta erőművi kapacitások létesítésével és beléptetésével lehetséges. Elfelejtik megemlíteni, hogy a járulékos költségek mekkorák! Szemfényvesztő kalkulációkban nem veszik figyelembe a járulékos költségeket,
Newman
2021. december 02. 15:15
Otthoni töltésre, türelmes mindennapokon persze erősen ajánlott!!!! A "gyors töltésre" gondoltam, ott nem.
gondolkodom tehát vagyok
2021. november 26. 10:34
Szerintem a klímahiszti nem más, mint elfedni bizonyos stratégiailag fontos projekteket, melyek a háttérben zajlanak és ezek mind anyagilag, mind energia szempontjából hihetetlen méretűek. Mindenki megnézheti és elgondolkodhat. CERN stratégia, LHC.
balbako_
2021. november 26. 08:31
Ez egy élő probléma. Az esztelen klímavédők a termőföldekből rabolnának el területeket napelemekhez ezáltal a zöld felületek csökkennek és a légtisztításban résztvevő növények száma is. Ezért lehetne az autópályák és az utak fölött elhelyezni a napelemeket ezáltal a közlekedés biztonságát is emelve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!