A klímaválság és a rothadó rendszer

2021. október 30. 08:16

Lehetséges a kapitalizmus keretein belül megmenteni a Földet?

2021. október 30. 08:16
Kozák Sándor
Mérce

„Az, hogy a baloldal rendszerellenes nyomást helyez a kapitalizmusra, egyelőre úgy látszik, pozitívan hat. Megkezdődtek folyamatok és egy általános beletörődés a helyzet komolyságába. Azzal, ha egyöntetűen képesek vagyunk elfogadni, hogy klímaváltozás létezik, megindíthatjuk a párbeszédet a rendszerszintű fellépésről. A könyv írói nyomatékosítják, hogy bár a neoliberális fenntartható fejlődés gondolata virágzik, annak alapvető elmélete hibás. A termelés növelését középpontba helyezni hibás, ezért szükséges, hogy a kapitalista teológiát felülírjuk. Ugyanakkor nem szabad elítélni a tudomány hasznosságát.

Valószínűleg az ember természete és életkörülményei változni fognak. A Salvage kollektíva egy ökológiai történeti materializmust követel, amelyben a marxista materializmus elméletek a természeti témákba is bevezetik. A globális proletarizálódás és a globális felmelegedés egy helyről érkezett. Úgy látják, hogy a jövőt az imperializmus ellen harcoló, a jelenlegi kapitalocén rendszerben csupán áldozatként megjelenő volt gyarmati országok mozgalmainak kell megdöntenie a világrendet.

A Tragedy of the Worker egy érdekes és hasznos összesítője a klímaválság baloldali interpretációjának, ugyanakkor a megoldások tekintetében a kollektíva írói nem határoztak meg erős irányvonalat. A könyv hozzáadott értéke a pozitív magatartás, és egyben az a kritikus szemlélet, amivel tekint a jövőre. A cél, hogy létrejöjjön a „proletarocén”, amelyben a tőke irányítását felváltja a dolgozó irányítása. A könyv a radikális baloldalon gyakori nihilista jövőképeket összegyűjtötte, és kreált nekik egy reményteli víziót. Mindazonáltal, ez a vízió egy olyan ökomodernizmust ír le, amely engedélyezi a tömeges robotosítást, valamint az éghajlat-mérnökösködést. Ezzel a könyv újabb vitákat teremthet meg, de akár egy új, eddig még nem baloldalinak valló közeg felé is nyithat.

Jamie Allinson, China Miéville, Richard Seymour és Rosie Warren könyvükben releváns és modern példákon keresztül, tudományos alátámasztással mutatják be a kapitalizmus halálát. Még ha a proletarocén vízióját teljes fényében nem is ismerhetjük meg, a Salvage kollektíva avantgárd marxizmusa remekül támadja meg és teríti le a kapitalista realizmus falait.

A jövő nem olyan lesz, mint volt. Adaptálódni kell. A kérdés, hogy hajlandóak vagyunk-e rá, és leváltjuk-e a mostani rendszert, vagy elsüllyedünk vele együtt.”

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2021. október 31. 08:25
sztem a kapitalizmust és a szocializmust is lehet jól meg rosszul csinálni. nem a szlogenek számítanak, hanem a döntéshozók tisztessége és képessége. a kabal mindenből kegyetlen, igazságtalan, kapzsi rendszert csinál, akármit is mantráz közben.
akiaki
2021. október 30. 22:06
ez valami zh volt?
Gèbi
2021. október 30. 20:56
"Kommunizmus: A javak többségét az állami gazdaság állítja elő és a javak többségét az állam osztja el újra." Némileg módosítanám, helyesen így szól: A javakat a világ gazdasága állítja elő és a megtermelt javakat az előzetesen felmért igényekhez és lehetőségekhez igazítva a helyi közösségek osztják szét.
Akitlosz
2021. október 30. 20:45
Kommunizmus: A javak többségét az állami gazdaság állítja elő és a javak többségét az állam osztja el újra. Szocializmus (alias "szociális piacgazdaság"): A javak többségét a magángazdaság állítja elő, de a javak többségét az állam osztja el újra. (Ez van jelenleg.) Kapitalizmus: A javak többségét a magángazdaság állítja elő és a javak többsége azoknál marad, akik előállították azt, a vállalkozóknál és az alkalmazottaknál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!