Eucharisztikus Kongresszus: baloldali média, toleranciára fel!

2021. szeptember 09. 17:17

A baloldali médiában a kereszténységnek, és főleg a katolicizmusnak nem megértés jár, hanem gúnyolódás és elhallgatás.

2021. szeptember 09. 17:17
null
Szilvay Gergely
Mandiner

„Elindult az egyhetes vallási dzsembori” – írta a 444, majd betámadja Tóth Gabit, amiért elvállalta, hogy a NEK egyik arca lesz. 

A HVG, a Telex és a 24.hu legalább írt egy viszonylag tisztességes bemutató cikket a NEK-ről, de egyébként elkeserítő, hogy

mennyire nem érdekli a baloldali lapokat az eucharisztikus kongresszus.

Mondjuk úgy, hogy a máskor toleranciára és megértésre felhívó baloldali lapok most is és máskor is előszeretettel koncentrálnak a kereszténység és az egyházak – főleg a katolikus – tagjainak ballépéseire, a botrányokra, a hibákra, és sem máskor, sem most, amikor ráadásul pláne lenne rá lehetőség, nem igyekeznek megértést mutatni. 

Pedig elvileg ők a másik ember megértését, elfogadását hirdetik, beleértve a vallásokat. No persze, ha az a vallás nem nyugati, azaz nem a kereszténység. A buddhizmus és más keleti tanok a mai napig az autentikusság szinonímái, divat „spirituálisnak” lenni, ami még véletlenül sem a kereszténységet, hanem ezoterikus és keleti tanokat jelent. 

Vajon megengedheti-e magának egy baloldali médium, hogy úgy viccelődik a muszlimokon, mint a keresztényeken?

Aligha, hiszen az intolerancia, illetlenség, udvariatlanság, rasszizmus, kikeresztés és az ellenséges légkör támogatása volna. 

Ezzel szemben a kereszténységen való heherészés és gúnyolódás a felvilágosultság, nyitottság és tolerancia jele, hiszen a kereszténység – kivéve persze azokat a felekezeteket, amelyek beadták derekukat a progressziónak – maradi és kirekesztő vallásnak van elkönyvelve, az „intézményes vallás” pedig – kivéve, ha buddhizmusról vagy iszlámról beszélünk – valamiféle dogmatikus, gyerekes, önállótlanok által követett izének számít. Pedig intézményes vallási közösség nélkül, csak úgy, egyedül, „magunk módján” igencsak nehéz valóban vallásosnak lenni.

Nemhiába írja Philip Jenkins, Pennsylvania State University, hogy az antikatolicizmus az utolsó elfogadható előítélet.

Várjuk a baloldali média részéről a NEK kapcsán is az őszintén érdeklődő cikkeket!

Nyitókép: Ficsor Márton
 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Farkas Árpád
2021. szeptember 10. 16:32
Én nem vagyok katolikus, nem osztom a katolikus egyház álláspontját számos kérdésben. Pl. mise, pápaság, hét szentség, szentek, Mária stb., de tiszteletben tartom a kongresszust és hitüket is és némelykor magam is ránézek milyen esemény van ott, viszont a külsős gúnyolódást sem tartom helyesnek. Nevetek azon is, hogy védik Ferenc pápát, persze csak addig míg liberális nézeteket hangoztat, mihelyt konzervatív döntést hoz pl. papok nősülése vagy hagyományos erkölcsi dolgok már nem jó fiú, de nem kell foglalkozni velük.
Hegyi Gyula
2021. szeptember 10. 09:29
Bocs, de elolvasta, amit írtam? Bayer Zsolt szörnyű és gusztustalan kijelentését idéztem, amelytől a jobboldalon senki, Szilvay sem mertek elhatárolódni
syphax
2021. szeptember 10. 07:15
A baloldali-liberális világ, az ilyen életszemlélet de főleg a ballib média csak gúnyolódni és fölényesen leminősítgetni tud mindent, ami nem ezoterikusan "+keleti" és nem hókuszpókuszosan okkult--mert ugye nekik--LELKIEKBEN - SPIRITUÁLISAN-- "az" és kizárólag "az" A "HELYES" MODERN VILÁGSZEMLÉLET. A KERESZTÉNYSÉGTŐL, de főleg a katolicizmustól SZÓ SZERINT ÚGY FÉLNEK, MINT ÖRDÖG A SZENTELTVIZTŐL. IGY AZUTÁN A BUDAPESTI, 52.SZ. EUCHARISZTIKUS VILÁGKONGRESSZUSRÓL VAGY CSAK FANYALOGNI TUDNAK, DE INKÁBB HALLGATNAK, MINT A SIR! MAJD VALAMIKOR KÉSŐBB MEG FOGNAK SZÓLALNI GÁBOR GYÖRGY MEG HORÁNYI ÖZSÉB ÉS HASONSZŐRŰEK , ÉS ELMONDJÁK-LEIRJÁK, HOGY EZEN MINDEN MILYEN ROSSZ VOLT, "JELENTÉKTELEN" ÉS PERSZE "ÉRDEKTELEN".....NEKIK, LIBERÁLGENNYES ÁL-KERESZTÉNYEKNEK..NYILVÁN "IGY" VOLT.
Hegyi Gyula
2021. szeptember 09. 23:44
Nem is tudtam, hogy Szilvay szerinr Bayer Zsolt baloldali.... „A pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember." Nekem úgy tűnik, hogy ezt a jobboldal vezérpublicistája írta...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!