Lélekvakcina

2021. június 11. 07:09

A covid-járvány engem sem kímélt, nem szégyellem bevallani.

2021. június 11. 07:09
Ujhelyi István
Ujhelyi István
Népszava

„A covid-járvány engem sem kímélt, nem szégyellem bevallani. Bár a vírusfertőzés – legalábbis tudomásom szerint – elkerült, a lelki megterhelés, a családapai felelősség és bizonytalanság komoly terheket tett a vállamra, amellyel egy idő után úgy éreztem: nem feltétlenül fogok tudni egyedül megküzdeni. Legkisebb fiam épp a koronavírus-járvány kellős közepén, a zárlat legszigorúbb időszakában született, az ezzel járó többletstressz pedig bizony megviselte az egyébként erős lelki egyensúlyomat.

Ezért fordultam mentálhigiénés szakemberhez, hogy egy gyors és aktív beszélgetéssorozattal átlendítsen ezen az időszakon. Politikustól ez talán túlzott őszinteség, hiszen mai világunk – különösen a jelenlegi hatalom frusztrációjából adódó – túlerőltetett macsósága nem engedi meg egy férfi politikusnak, hogy cseppnyi gyengeséget is mutasson. Pedig nincs ebben semmi kivételes vagy szégyellni való. Sőt, az önkorrekcióra való képesség nagyobb erény, mint a tévedhetetlenség – egyébként bizonyíthatóan hamis – képének fenntartása. Tök oké, ha valaki nem oké. Nem ciki segítséget kérni, különösen, ha a mentális egészségünkről van szó. Végtelenül szomorú, hogy a lelki egészségről, annak tudatos és szükséges ápolásáról vajmi kevés szó esik a közéletben. A covid épp azt bizonyította, hogy ezen változtatnunk kell.

Tény, hogy a depresszió már a pandémia előtt is a második helyen állt a tartós munkaképesség-csökkenésért felelős összes betegség között, csak a szív- és érrendszeri megbetegedések előzték meg – vagyis a mentális egészség megkerülhetetlenül fontos annak a társadalomra és áttételesen a gazdaságra gyakorolt hatása miatt. A koronavírus mentális és lelki hatásai nem csupán a fertőzésen átesett embereket érintik, hanem azokat is, akiket bár a vírus elkerült, ugyanakkor a korlátozások, a szociális kapcsolatok beszűkülése, a negatív gazdasági következmények, a kényszerű életmód-változtatás miatt komoly mentális hatások értek. Vagyis szinte minden embert.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2021. június 13. 02:17
Járjon együtt bérmálkozni ElQúróval:
Kondor Kati
2021. június 11. 17:06
Ez egy jó írás. Még a másik oldalról nézve is. :) És gratulálok a csemetékhez!
Harangláb
2021. június 11. 11:04
Érdekel ez valakit, kedves Newidiot?!
KBA98
2021. június 11. 10:44
A hazaárulás igen nagy teher!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!