Állammagánosítás

2021. május 11. 12:43

Az egyre terjedő nézet szerint már nem is érdemes győzni.

2021. május 11. 12:43
Tömpe István
Népszava

„Az egyre terjedő nézet szerint már nem is érdemes győzni, mert a Fidesz emberei ott maradnak, a vagyon az övék marad, kirobbanthatatlanok, az ellenzék semmit sem nyer, viszont káoszt kelt majd. A szusszanásnyi idő meg jót tesz a Fidesznek, és majd újabb húsz évre fölénk költözik. Kicsit hetykén gondolom, hogy kár csatába menni annak, aki már a gyülekezőnél elvesztette a háborút. A változást akaró szavazóknak most a szerveződő ellenzéket kell támogatni, és ismételgetni, hogy nem csak a hat párt van a gyülekező téren. Így aztán, ha a hat párt ennyi támogatás és alkalom mellett elveszti a választást, akkor – mint a rossz szövetségi kapitányt – el kell őket csapni, jöjjön az új csapat új kapitánnyal. Meglátjuk.

De mi van, ha mégis győzünk? Szabad a pálya? A választásokon esetleg győztes ellenzéknek nyilván kezelnie kell az einstandolt vagyont, pozíciót és önmaga fragmentált létezését is. Az állammagánosítással a Fidesz azt a fogócskát játssza, hogy mielőtt bárki utolérné, odarohannak a »házba« (emlékszünk a játékszabályra), ahol mindenki védett. Akárcsak a templomban, bár erről a canterbury-i Beckett Tamásnak más lenne a véleménye. Furcsa játék. A szabályokat ők alakítják, hol így, hol úgy, ahogy akarják. A rendszerváltást emiatt végképp nem lehet nélkülözni. Állampolgári cél, hogy a kormányzó elit kezében ne legyen ott a könnyed szabályszegés lehetősége, ne írhassa tetszése szerint át az alapszabályokat.

Kicsit izgulunk, vajon értik-e ezt az ellenzéki politikusok? Jut még idejük politikai stratégiára? Felismerik-e majd a csuhás alakot (Luthert), aki egy kiáltványt kopácsol a wittenbergi templom kapujára? Az lebegjen a szemünk előtt, hogy amit a választópolgár adott, a választópolgár visszaveheti, legyen az vagyon, funkció vagy a NER-Biblia. Most még Orwell Állatfarmjának ismert játéka folyik. Négy láb jó, két láb rossz (Alkotmány), illetve négy láb jó, két láb jobb (Alaptörvény). Az Alkotmány, ha komolyan vesszük magunkat, nem szakrális szimbólum, nem ereklyetartó, hanem közösségi-politikai termék. Lehet rajta javítani. Akkor majd könnyebben lehet kezelni az állammagánosított vagyont és a feltámadásig juttatott pozíciókat is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. május 12. 08:15
Annyi tény, hogy a fidesznek most jól jönne egy pár éves kihagyás. Nem ártana azért sem mivel a nemzetközi megitélésük is változna, na ugye mégiscsak demokrácia van Magyarországon. De ismerve Orbánt az előre menekülő stílusát, dönthet úgy, hogy jobb ma egy önkéntes távozás, mint egy nyílt vereség. Végül, ha minden hatalom nála marad pénz, paripa és fegyver, akkor mit kockáztat ? Na ez már érdekesebb kérdés. Ugyanis ha az ellenzék egy-két hét után feláll és egységesen fellép, akkor bizony könnyen elképzelhető, hogy Orbán és csapata két hónapon belül kaptárba kerülhetnek és bizony onnan kormányt dönteni nemigen lehet ! Ez a tét vissza fogja tartani Orbánt attól, hogy átadja, még ha egy-két évre is a hatalmat ! Igy aztán ujra nyerni fog, különösen amiatt is mert a kinai és orosz érdek ezt kivánja és segiteni fognak nek.
amca
2021. május 11. 23:44
Tömpike,te inkább Tompika vagy . Estleg topmpa. Vagy törpe. Lemaradtál az biztos. Úgy is maradsz.
szárma
2021. május 11. 20:54
Már csak te hiányoztál...
certus
2021. május 11. 20:46
"Az egyre terjedő nézet szerint már nem is érdemes győzni, mert a Fidesz emberei ott maradnak, a vagyon az övék marad, " Tehát csak az motiválja őket, hogy hozzájuthassanak a vagyonhoz. Köszönjük, a beismerést. (Az "övék marad" hazugság, a vagyon az intézményt fenntartó alapítványé. Ha nekik ez fáj, az még nagyobb baj.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!