Szavazókat gyűjteni

2021. március 04. 07:52

Nem elég papíron szövetkezni, úgy is kell látszani.

2021. március 04. 07:52
Tömpe István
Népszava

„A politikai szervezetek túlélése az időben való tanulás képességétől és kivitelezésétől függ. A Fidesz kivételével a magyar pártok többsége erre képtelen volt. Eltűntek a rendszerváltók, az őket váltó pártok közepesek vagy törpék lettek. Vannak újrakezdők, ilyen a DK, új versenyzők, mint a Momentum, legújabban a konzervatívok.

E pártok önmaguk szerény mérete és parcialitása (elutasítottsági foka) miatt súlyos kihívással néznek szembe, vagyis triviális, hogy a NER-t leváltani csak közösen lehet. Közös program és verseny, de nem gyilkos küzdelem révén. Nehezíti a dolgukat, hogy a magyar politikusképzőkben a kooperáció nevű tantárgyat nem tanulták, márpedig erre itt most (szavakra, mechanizmusokra) igen nagy szükség van.

Az sem könnyíti meg az ellenzéki szavazó életét, mikor látja, hogy az ő oldalán sem ritka a narcisztikus politikai vezető, aki nyilvánosan ájuldozik elvei nagyszerűségétől. Az önmagukban csekély érdeklődésre számot tartó, elég unalmas mantrák ismétlésével nem lehet győzni. Tanuljunk hát új szavakat, használjuk az »én« helyett néha a »mi« fordulatot. Énpárt és miszövetség. Nem elég papíron szövetkezni, úgy is kell látszani. Mielőtt megfogalmaznék egy javaslatot, amely talán enyhíti az összefogók közötti feszültséget, pár szó következzék a politika egyik sztrádájáról, a damaszkuszi útról. Barátaim a közösségi médiában gyakorta és szívesen rántják le a leplet az indulókról, mit tettek a múltban. Mindegyikükre legalább száz halálra sértett, elbocsátott értelmiségi jut, és csak abban lehet bízni, hogy az idő haladtával a megértés és megbocsátás képessége viszonylag egyenletesen terjed.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. március 05. 08:53
tömpe-pöttöm!
Tehetős Totó
2021. március 05. 08:43
Te annak a primitív bolsevik gyilkosnak a fia vagy, akit zöld ruhába öltöztettek az elvtársai miután már a hóhér munka befejeződött? Minden esetre már az ősapátokkal is lefetett valami difi, ha kiérdemelte a "tömpe(tompa) nevet. Nem lehetett valami daliás...észben sem!
Krupp Skya
2021. március 05. 05:49
Tömpe András utolsó szavai: ELVTÁRSAK NE LŐJETEK! Az elmarasztaló verdiktet megalázó módon, a Vörösmarty tér 1. szám alatti kultúrpalotában tartott vállalati gyűlésen akarták felolvasni. Tömpe a rendezvény kezdete előtt néhány perccel kis türelmet kért, és felment tizedik emeleti szobájába. Félt, hogy a vékony elválasztófalat esetleg átütő golyó megsebesíthet valakit, ezért először mindenkit kiküldött a szomszédos helyiségből, és csak azután lőtte főbe magát. A vizsgálat megállapította: a biztonság kedvéért aznap két revolvert vitt magával. Hamvait 1971. december 20-án, a Kerepesi úti temető Munkásmozgalmi Panteonjának alsó szintjén helyezték el.
Krupp Skya
2021. március 05. 05:36
Adócsökkentést se hagyd ki! Gyurcsány Ferenc 2006 választások előtt egy hónappal adócsökkentés, két héttel utána visszavonás " Jól elbasztuk! Miaszhogy? Nagyonis! Törvényesen és tisztességesen elbasztuk! "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!