Az ellenzékre is rátenyerelt a Facebook láthatatlan keze

2021. március 08. 07:01

A Facebook gondolatrendőrsége saját életre kelt, már nem regulázható meg, nem hívható vissza. Akik önös érdekekből nagyra hizlalták, most saját bőrükön érezhetik a fékevesztett, irányíthatatlan, önműködő virtuális valóságot.

2021. március 08. 07:01
null
Constantinovits Milán
Mandiner

A múlt hét kis színes híre volt, hogy Tordai Bencét, a Párbeszéd fenegyerekét eltiltotta a posztolástól a Facebook. Mivel hasonló még nem történt Tordaival, érthetően kiakadt, és a közösségi oldal korlátozása ellen kollégái segítségével a közösségi oldalon reklamált, természetesen felvetve a Fidesz felelősségét. Ellenzéki képviselőtársa, Donáth Anna osztozott felindultságában, és szintén egy Facebook-posztban fakadt ki a Facebook láthatatlan cenzorára. Magától értetődően a kormány ebből sem maradhatott ki, posztjában oda konkludált ugyanis, hogy „Orbán Viktor csak nevet a markában”.

Tegyük túl magunkat azon, hogy a Facebook működési mechanizmusára a Facebookon felháborodni tragikomikus paradoxon, és azon a kötelező ellenzéki mantrán is, hogy

Orbán Viktor áll az eső, a napsütés, az oktatásegészségügy, a kínaiorosz vakcina, annak hiánya és a Nap mágneses viharai mögött is.

Inkább ízlelgessük annak kesernyés pikantériáját, hogy az ellenzék először találkozik a Facebook láthatatlan kezével, és őszintén meglepődik.

Noha az elmúlt évek nyugati hírei másról sem szóltak, minthogy a legnagyobb közösségi oldal homályos politikai szempontok alapján cenzúráz bárkit, átláthatatlan algoritmusok révén tüntet el és emel ki véleményeket, obskúrus mechanizmus révén kufárkodik szenzitív adatokkal. Választásokat befolyásol, véleménybuborékokat növeszt körénk, teljesen önhatalmúan rendelkezik az elhallgatás, az információszűrés, a manipuláció eszközeivel.

Ez nem újdonság, számos tengerentúli és hazai szervezet, közszereplő esett már áldozatul a láthatatlan rendezőelvnek, a Nagy Algoritmusnak. Csakhogy ezek az emberek, szervezetek, ezek a posztok, képek, videók, kommentek a legtöbb esetben jobboldali, konzervatív életfelfogást, a nemzetben, családban, közösségben, hagyományos nemi szerepekben gondolkodást képviselték.

A progresszió nemzetközi és hazai erő ilyenkor mélységesen hallgattak,

illetve azonnal a véleményszabadság korlátozásáról – avagy egy magáncég szabadságáról – beszéltek, amint konzervatív oldalról egyáltalán felvetődött a Facebook szabályozatlansága, aggályos öntörvényűsége.

A világ azóta nagyot fordult, az ellenzék feleszmélni látszik, és korábban elképzelhetetlen módon arról értekezik: „Bicskanyitogató, hogy választott képviselőket csuklóztathat egy óriásplatform láthatatlan moderátora, átláthatatlan szabályok alapján”. 

Ebben egyébként tökéletesen igazuk van, csak azt felejtik el, hogy e felismeréssel éveket késtek. Minden önfeledten megünnepelt vagy legalábbis tudomásul sem vett letiltás, elhallgattatás, poszttörlés csak erősítette a láthatatlan gépezetet.

A cancel culture üdvözlése, diadalomittas támogatása rövid távú politikai előnyökkel kecsegtetett ugyan, de

ahogy a történelemben mindig, így most is fel fogja falni gyermekeit a forradalom.

A Facebook gondolatrendőrsége saját életre kelt, már nem regulázható meg, már nem hívható vissza. Akik önös érdekekből nagyra hizlalták, most saját bőrükön érezhetik a fékevesztett, irányíthatatlan, önműködő virtuális valóságot. Csak el ne feledjék, ők szabadították el.

József Attila sorai egykor a vágyott proletárforradalomról szóltak, mégis, valahogy nagyon is idekívánkoznak most:

Csak nézzétek, a drága jószág
hogy elvadult, a gép!
Törékeny falvak reccsennek össze,
mint tócsán gyönge jég,
városok vakolata omlik,
ha szökken; s döng az ég.

Ki inti le - talán a földesúr? -
a juhász vad ebét?
Gyermekkora gyermekkorunk. Velünk
nevelkedett a gép.
Kezes állat. No, szóljatok rá!
Mi tudjuk a nevét.

És látjuk már, hogy nemsoká
mind térdre omlotok
s imádkoztok hozzá, ki pusztán
a tulajdonotok.
De ő csak ahhoz húz, ki néki
enni maga adott...”

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DoomGuy
2021. március 09. 06:17
"...most saját bőrükön érezhetik a fékevesztett, irányíthatatlan, önműködő virtuális valóságot." A szerző nyilván történész, bölcsész, újságíró (és/vagy ossza be). Az informatika világában nincs olyan, hogy "fékevesztett", "irányíthatatlan" vagy "önműködő". Már maga a kezdő gondolat hibás. Rossz az alap, ebből ne haladjunk semerre. A Facebook-on futó, ún. "AI", egy paraméterezett, tanított algoritmus (akár öntanuló), amit egy piros gombbal lekapcsolnak, ha úgy hozza kedvük (nem, ez nem a SkyNet), és átparamétereznek, igény szerint. Tordai Bence letiltása PROGRAM és/VAGY CONFIG hiba. Tévedés. Nem a rendszer normál működéséből következik, hanem az "AI" valamit benézett, valami erősen tiltott kulcsszó (szavak) túl sokszor fordultak elő a posztokban, túl sok "feljelentés" ment rá. Tordai ha appellál, akkor majd előbb-utóbb (napok maximum) feldobja egy homo sapiens (RTL Klubbos kis genya, 444-es hírformáló...) GUI (képernyő/menü) -ján/jén az igényét a rendszer, aki ránéz, elszörnyülködik, hogy hogy lehet, hogy egy ilyen "rendes" ellenzéki politikust vegzál az "AI", természetesen feloldja, és felvesz rá egy belső ticketet cukorhegyi armadájában, hogy valami fejlesztő nézzen már rá, hogy mit kellene változtatni, hogy ilyen ne legyen eztán. Milán, ennyi fog történni. Ez nem Deus Ex Machina, ezt emberek, és bizony gonosz emberek csinálják. Nem elszabadult, hanem ilyenre tervezték, csak mint mindennel kapcsolatban, amit emberek csinálnak, a hiba egyáltalán nem kizárt. Tordai tiltása rendszerhiba, a tiétek meg bizony terv szerint folyik.
MZXX
2021. március 08. 15:17
Liberáliába bekopogtatott a valóság. Az amcsi választások idején még tapsikoltak, hogy a twitter letiltotta donaldot. Hiába jeleztük itt egy páran, sekély e kéj, titeket is el fog érni, és akkor hiába lesz sírás-rívás. Hát itt van, ízlelgessétek.
NTLLK
2021. március 08. 09:41
Egy példa arra, hogy a vadlibák minden jót is képesek tönkre tenni!
Secnir
2021. március 08. 09:33
"A cancel culture üdvözlése, diadalomittas támogatása rövid távú politikai előnyökkel kecsegtetett ugyan, de ahogy a történelemben mindig, így most is fel fogja falni gyermekeit a forradalom." gazdinak ilyen durván beszólni azért erős, nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!