Te csak házasodj, boldog Gyurcsány!

2021. február 16. 08:53

Ahogy maga a társadalom az embert mint embert termeli, úgy a társadalmat az ember termeli” – vessenek meg érte, de nagyjából ez az egyetlen mondat maradt meg bennem az egykor kötelezően tanult tudományos szocializmusból (vagy dialektikus materializmus volt?).

2021. február 16. 08:53
Néző László
Magyar Nemzet

„A gyurcsányizmus a hazugságon, megtévesztésen, csaláson és erőszakon alapuló politikai rendszer, amelyben szisztematikusan, bűnszövetségben fosztotta ki az országot a magát szocialistának (és szabad demokratának) álcázó maffiaszerű párt.

Gyurcsányozni az értelmező kéziszótár szerint annyit tesz: lopni, hazudni reggel, éjjel meg este, megtéveszteni az embereket, lovasrohamot vezényelni az ártatlan tüntetők ellen, békés járókelők szemeit kilövetni gumilövedékkel, elkúrni, böszmeséget csinálni, teszetoszáskodni stb. Más összefüggésekben említik e kifejezést az elévült szinonimájaként is, mint például elgyurcsányozódott bűncselekmény.

Néprajzgyűjtők megfigyelték, hogy kuruc vidékeken, ahol a labancok még ma sem örvendenek túlzott népszerűségnek, a közismert »Te csak házasodj, boldog Ausztria!« mondás helyett, a »Te csak házasodj, boldog Gyurcsány!« jött divatba (vö. Apró–Dobrev család). A gyurcsányizmus több népi rigmust és játékot is megihletett: »Elkúrtad, elkúrtad!«, »Gyurcsány, takarodj, vidd az összes haverod!«, »Gyurcsány Ferenc legyen fegyenc!«.

A játék lényege, hogy az előbbi mondókákat hangosan kell kántálni, majd a rendőrruhába öltözött játszótársak »Sün!« felkiáltással körbeveszik a kiabálókat, leteperik és agyba-főbe verik őket, amennyiben van kéznél, a legjobb eszköz erre a vipera (ami ebben az esetben nem egy kígyó, hanem egy acélból készült, teleszkópos bot). A gyurcsányizmus egy ország vezetésére nézve olyan, már-már oximoronszerű kifejezés, mint a röpképtelen madár: annyit tesz, kormányzásképtelen kormány.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ittésmost
2021. február 16. 10:52
"annyit tesz, kormányzásképtelen kormány." - nem, sajnos nem csak ennyit. Az ország kiárusítására képes, globáltőkének hazát áruló kormány készülődik a már elkezdett folytatáshoz.
Kiscsillag
2021. február 16. 10:18
Gyurcsány a nemzet szégyene.
balbako_
2021. február 16. 09:46
Ez tetszik: Gyurcsány Ferenc legyen fegyenc. Legyen is!
Sulammit
2021. február 16. 09:44
Az is egy jó mondás, hogy: Összegyurcsányozta magát. Pl. Jakab Péter, Fegyőr, Szél, az egykor 1 éve nagy Gyurcsánynak ellenállók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!