Roger Scruton a konzervatív hagyományról

2021. február 18. 19:01

Nem sokkal halála előtt adta ki a nemrég elhunyt brit konzervatív filozófus, Sir Roger Scruton utolsó politikai tárgyú könyvét.

2021. február 18. 19:01
Hörcher Ferenc
Ludovika

„A Konzervativizmus. A nagy hagyomány meghívása című kötetben az érett gondolkodó a konzervativizmus európai nagy hagyományát tekintette át.

Ez a bizonyos nagy hagyomány kifejezés a befolyásos irodalomkritikus, F.R. Leavis híres könyvének (The Great Tradition) a címére utal. 1948-ban jelent meg, s a legjelentősebbnek tartott angol regényírókat határozta meg és elemezte. A könyv és szerzője is előkerül a kulturális konzervativizmusról szóló fejezetben, így a napnál is világosabb, hogy Scruton könyve hasonló feladatra vállalkozik a konzervatív politikai gondolkodás vonatkozásában, mint amire Leavis vállalkozott az angol irodalomban: hogy meghatározza és bemutassa a kánon meghatározó alakjait és teljesítményüket.

Pedig a konzervatív gondolkodási hagyományt már többen megpróbálták összefoglalni előtte is, az Egyesült Államokban például Russell Kirk, Angliában pedig Anthony Quinton. Az ő kísérlete magyarul is megjelent, a magyar címe azonban kissé »tökéletlen«: A tökéletlenség politikája. Az angol konzervatív gondolkodás vallásos és szekuláris tradíciója Hookertől Oakeshottig (1978/1995). Scruton persze nem pont ugyanazt végzi el, amit elődei: egyrészt a nagy hagyományba beleérti a nyugati kultúra egészét, másrészt pedig a gondolkodástörténet nem önmagáért érdekli, hanem a jelen szempontjából, mai filozófiai és politikai problémákra keresi a választ e könyvben.

Kiindulópontja nem Burke, de Burke kora, a felvilágosodás. Állítása szerint »a modern konzervativizmus a felvilágosodás szülötte«. (9) Ám még ugyanazon az oldalon azt is megtudjuk Arisztotelész Politikája kapcsán, hogy »mindazon eszméket, amelyeket a modern konzervatívoknak tulajdonítunk, már megelőlegezte Arisztotelész nagy műve«. Az előkészítő fejezetben rajta kívül foglalkozik még a szerző többek között a görög sztoicizmussal, Szent Tamással és a brit parlament alkotmányos harcával az uralkodó ellenében. Meglepőbb azonban, hogy az előtörténet felvázolása során a kora modern kor klasszikusai, Hobbes, Locke és Montesquieu is előkerülnek mint akiknek liberális individualizmusát próbálja majd meg mérsékelni, visszafogni a konzervatív álláspont. Hume viszont, s egyeseknek ez is meglepő lehet, Doktor Johnson párjaként, és tory pártiként (vagyis konzervatívként) jelenik meg Scruton narratívájában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. február 19. 13:08
hhr mellárpálinkás...
zakar zoltán béla
2021. február 19. 09:55
mellárnyi k filo
szeekely
2021. február 19. 04:25
Szerintem a nemzeti kotodes nem foltetlenul konzervativ. Echte, originalis nacionalista politikara van szukseg, amely nem riad vissza a nemzeterdeku reformoktol sem! Orban Viktor ezt nagyon jol latja. Az o titkos fegyvere eppen ez! Ez ad neki elonyt az osszes felvilagi konzervativ politikusokkal szemben a vilag leghatalmasabb orszagaiban. Ez a titkos fegyver pedig nem mas, mint a szocializmusbol atorokolt egeszsegugy es ellatasi rendszer! Amit a magyar kormanyfo zavartalanul tovabbvitt, sot megerositett. Ilyet egy bigott konzervativ, ha hisz sajat konzervativizmusaban, nem igazan csinal! Ezzel Orban Viktor egy hatalmas fuget mutatott be az osszes cso:ko:tt doktrinakban gondolkodo ideologusoknak, akiket - kiver a viz es - csalankiutest kapnak az egeszsegugy szo puszta hallatara is! Ugyanis szerintuk szinvonalas ellatas csak a penzes elitnek jar. A magyar nemzeti politika ezeket az ideologiai bornirtsagokat folulirja, helyesen ismerve fol a magyar ember joletet, mint orokbecsu nemzeti celt es minden oszinten nacionalista politikai ero torekvesenek legfobb iranyat! A patriotizmus ugyanis a magyar embert es erdekeit a penzehes es extra-profitra hajazo burzsoa nagytoke fole es ele emeli minden vonatkozasban!
Vucli Tóbiás
2021. február 18. 21:48
Nos, Mr. Hörcher, lefoglaltam a ktárunk online rendszerében "A tökéletlenség politikája" és a "Konzervatív politika és gondolkodás ez Egyesült Államokban" c. munkákat. Ez ön miatt történt. :) Sztem passzolnak majd a "Futóbolondok, csalók, agitátorok" mellé, melyet most olvasok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!