Rémisztő einstand

2021. február 11. 07:45

Ez az üveggolyó azonban nem egy játék, hanem legalább hatszáz gyerek sorsa.

2021. február 11. 07:45
Néző László
Magyar Nemzet

„»– A Múzeumban tegnap megint einstandot csináltak!

– Kik?

– Hát a Pásztorok. A két Pásztor.

Nagy csönd lett erre.

Ehhez tudni kell, mi az az einstand. Ez különleges pesti gyerekszó. Mikor valamelyik erősebb fiú golyózni, tollazni vagy szentjánoskenyér-magba – pesti nyelven: boxenlibe – játszani lát magánál gyöngébbet, s a játékot el akarja venni tőle, akkor azt mondja: einstand. Ez a csúf német szó azt jelenti, hogy az erős fiú hadizsákmánynak nyilvánítja a golyót, s aki ellenállni merészel, azzal szemben erőszakot fog használni. Az einstand tehát hadüzenet is. Egyszersmind az ostromállapotnak, az erőszaknak, az ököljognak és a kalózuralomnak rövid, de velős kijelentése.«

Az idők és a körülmények változhatnak, de úgy látszik, az einstand örök marad. Most nem a Pásztorok A Pál utcai fiúkból érzik magukat nagyon erősnek, hanem a Niedermüller nevű erzsébetvárosi polgármester irigyelte meg a kisebbek üveggolyóját. Ez az üveggolyó azonban nem egy játék, hanem legalább hatszáz gyerek sorsa.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2021. február 11. 13:02
Hanyan vannak, ha a 80 % atment? Ezek leni fiuk, lanyok, beszervezett libsik, avósok leszarmszottai, ceusok, stb! Majd szinetar dorika az elukre all csupor es szász et vezetesevel! Libsik, komcsik!
szürkeSzarvas
2021. február 11. 11:14
Az a helyzet-a zsidónak alapérzése,hogy neki minden jár. Tisztelet a kevés kivételnek.
pollip
2021. február 11. 09:29
Én attól is tartok, hogy összeszfe-zik a frissen felújított épületet.
avízazúr
2021. február 11. 09:29
Nem beszél a fenti írás arról, hogy közoktatási intézményekkel együtt a kerület zeneiskoláját (IS) lenyúlta az FIDESZ- állam, így fenntartásáról, elhelyezéséről nem az önkormányzatnak, hanem Tankerületnek kell gondoskodnia. (Mellesleg ez az a kerület, ahol az összes érintett hosszú és intenzív tiltakozása ellenére egyszerűen be is zárták a nem csak infrastrukturálisan, hanem az innovatív pedagógia műhelyként is nagy értéket képviselő Janikovszky iskolát.) Az önkormányzat tulajdonában lévő felújított épület (volt Vasútgépészeti Technikum, majd pedig dekoratőr iskola) bérbeadásara került most sor. Meghirdették havi 2milliós bérleti díjért. Az SZFE-sek új alapítványa (Várkonyi Zoltán Alapítvány) volt az egyetlen pályázó. Az önkormányzatnak - mivel sok bevételtől esett el - fontos ez a bevétel. A Tankerület nem pályázott. Szerint a zeneiskola esetében nincs 2022-ig költözési kényszer. Addigra pedig az önkormányzattal való megállapodás értelmében közösen megoldják az elhelyezését, amely a visszaállamosítás miatt - állami feladat. /írtam ezt úgy, hogy nagyondenagyon nem vagyok a polgármesternek embere, de még szimpatizánsa sem.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!