A vezércsel igazi áttörést hozott a sakknak

2021. február 05. 16:54

Minden sportágnak – legyen ez fizikai vagy online – általánosságban fejlődnie kell. Interjú.

2021. február 05. 16:54
Polgár Judit
Index

Nem egyszerű utolérni manapság Polgár Juditot, rengeteg tennivalója van. Hogyan telnek a mindennapjai?

Az oktatással kapcsolatos tevékenységeimet menedzselem a Polgár Judit Sakk Alapítvánnyal, visszük az óvodai képességfejlesztő programunkat, a Sakkjátszóteret, valamint az iskolai programot, a Sakkpalotát. Képzéseket készítünk elő pedagógusok részére, folyamatosan dolgozunk a további programok kreatív részén. Alkalmazkodnunk kell az igényekhez, a lehetőségekhez, hogy tovább tudjuk támogatni a pedagógusokat, akik részesei a programnak.

Folyamatosan tervezünk, új projektek is vannak a láthatáron, de ez egyelőre a jövő. Itthonról tartok sakkórát nemzetközi tehetségeknek, illetve cégeknek előadásokat. A közelmúltban a Play Magnus Group oktatási nagykövete lettem, nagyon sok területen vállalok feladatot, olyan dolgokban veszek részt, amikkel már korábban is foglalkoztam – például különböző versenyek szakkommentálása –, illetve igyekszünk új irányokat is kitalálni. Dióhéjban ennyi, tényleg nagyon sok minden van.

Mit gondol, mi kell ahhoz, hogy a sakk lépést tudjon tartani a többi sportággal és az e-sporttal?

Először is, minden sportágnak – legyen ez fizikai vagy online – általánosságban fejlődnie kell. A sakknak például nagy előnye, hogy már egy évtizede is aktívan jelen volt az online térben. Versenyek vannak szép számmal, amatőrök is játszanak, a tehetségek is folyamatosan képezni tudják magukat. A sakknak nagyon sok lehetősége van az online térben, ezt mindenképp ki kell használni. A jövőt tekintve azok lehetnek az igazán sikeres sportágak, amelyekben az emberek képesek hibrid módon dolgozni és bevezetni a tudást, az élményt, a kommunikációt. A sakkot szerintem minden gyermeknek fontos lenne elsajátítania egy bizonyos szinten, mert a játék fejleszti a képességeit, és elősegíti a stratégiai gondolkodást. Tulajdonképpen ezért és ezen dolgozom én is. A sakk mint játék pozitív hatást gyakorolhat a gyerekekre. Ezért is tartom üdvözítőnek, ha bekerül az iskolákba, az intézményekbe. Az természetes, hogy vannak érdeklődőbb gyerekek, és vannak, akik inkább más felé kacsingatnak. A sakk azonban a különböző generációk közös nyelve is.

A 2020-as évben a sakkvilágranglistát vezető Magnus Carlsen bizonyult a legjobban kereső e-sportolónak. Az internetes felületek mekkora áttörést hozhatnak a sportágnak?

Nem vagyok annyira benne az e-sportban... Bár a versenyzés, a versenyeztetés valóban nagyon hatékonyan működik, problémát jelent, hogy jelen pillanatban nincs teljesen kiküszöbölve a csalás. Ha nem ellenőrzik a monitorokat, szinte bárki bármilyen segítséget kaphat és igénybe vehet. Jelenleg leginkább a bizalom alapján zajlanak a versenyek, de ha valaki nagyon rafinált, megtalálja a módját, hogy jogosulatlan előnyre tegyen szert. Vannak már olyan programok, amelyek segítségével meg lehet állapítani egy-egy valószínűsített csalást, de egy jó szinten lévő játékosnak – akiből kinézi az ember, hogy egyébként nagyon jót lép – például egy megsegített lépés is nagyon sokat számíthat abban, hogy győzelemre vigye a játszmát. Sajnos nem egy ilyen eset volt már.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2021. február 05. 20:33
Mondjuk én inkább úgy látom, hogy a versenysakk halott. Túl jók a gépek. Egy délután egy haverral leülni sakkozni, az mindig menni fog, de ha már testszkenner kell egy tétes bajnoksághoz, ahol amúgy minden ember bénább a gépeknél, akkor emgette a fene...
__Y__
2021. február 05. 19:02
Tényleg jó volt a sorozat, újra divatossá tette a sakkot. Szerintem mondjuk enélkül a cukormázas bevonat nélkül is zseniális a sakk, de kétségtelenül a legtöbb ember számára csak ilyen formában eladható.
pumuklik
2021. február 05. 16:59
Fantasztikusan jó a sorozat! Csak ajánlani tudom mindenkinek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!