Modellváltók

2020. december 07. 11:09

Az SZFE-ügy hajmeresztő tanulságai.

2020. december 07. 11:09
Tölgyesi Gábor
Népszava

„Kik és milyen történelmi időszakban biztosították az egyetemek autonómiáját a középkortól napjainkig, és kik voltak azok, akik azt csorbították, felszámolták? Az oktatástörténeti munkák tanulságait a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) jelenlegi helyzetére vonatkoztatva (is) hajmeresztő felismerésre juthatunk, és még inkább megérthetjük: a modellváltásra kényszerített intézmény diákjainak miért nem volt más választásuk szeptemberben, mint az egyetemfoglalás, a dolgozóinak pedig a sztrájk kihirdetése. Követeléseiknek nemcsak jogi, erős történelmi alapja is van.

Ami a jogot illeti: az elmúlt héten harmadszorra mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla, hogy az SZFE sztrájkoló dolgozóinak sztrájkja jogszerű. Jogszerű követelés, hogy garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát, hogy állítsák vissza az egyetem szenátusának a modellváltás előtti jogköreit. Jogszerű azt követelni, hogy az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg, ahogy azt is: garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. december 07. 15:46
Kell indítani egy fizetős SZFE-t és akkor annyit sztrájkolnak amennyi a seggükön kifér. Közadókból fenntartott egyetemen nem illik sztrájkolni. Különben is a liberálisok szerint a magyarok műveletlenek és nem járnak színházba, akkor meg mi a FSZÉ (faszé) fizessenek olyanért amit nem vesznek igénybe.
mokány
2020. december 07. 13:09
Senatori boni viri, Senatus mala bestia.
toef36
2020. december 07. 12:43
Sikerült a társadalmi közvéleményt a SzFE ellen összehangolni...? Kinek az érdeke? Egy szük szupremáciának? De nem a magyar kultúrának!
Anonymtalan
2020. december 07. 12:43
free(SZFE) = delete SZFE = A teleken mindennemű működtetést beszüntetni és eladónak minősíteni, igény szerint bedózerolni még a hely-felaszbadítási folyamat alatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!