Próbálj meg lazítani!

2020. szeptember 04. 17:38

A rendelkezésre álló információk szerint 5000 milliárd forintos állami serkentés jöhet, amelynek a részleteit napokon belül megtudjuk.

2020. szeptember 04. 17:38
Szajlai Csaba
Magyar Nemzet

„Sokan meglepődtek, amikor Matolcsy György jegybankelnök egy, a napokban megjelent publicisztikájában érvelt amellett, hogy átmenetileg el lehet engedni a költségvetési hiányt és az államadósságot. Az MNB első számú vezetője ehhez még hozzáfűzte: 2022 után kötelező lesz visszafordulni, vagyis uniós kulcsszint alá vinni a központi büdzsé deficitjét és újból lefaragni az adósságrátát. Néhányan a közgazdászok közül egyenesen úgy látták a jegybank elnökének írásából, hogy az MNB tulajdonképpen megágyaz a hiánycél 2021-es és 2022-es elengedésének. Fel is vetették a kérdést, hogy ezek után stratégiaváltás jöhet-e a kormány és a jegybank részéről, és a szigorú pénzügyi szemléletet felváltja a lazítás, a fiskális stimulus, azaz a gazdaság központi fűtése.

Erről van szó? Aligha, csakhogy a helyzet megköveteli a korábbinál nagyobb állami gazdaságösztönzést. Ennek hátterében pedig az a sokk áll, amelyet minden európai uniós ország átélt, amikor kijöttek a második negyedéves adatok. Még a 2008–2009-es világgazdasági krízistől is nagyobb volt a zuhanás a jelzett időszakban. A kimutatásokból látszik, hogy mi, magyarok együtt sírunk a fejlett, nyugati országokkal, tekintettel az erős exportkitettségre, és a kivitelünk mellett a stratégiai ágazatok is földbe álltak.

A kormány látva a gazdaság második negyedéves mélyrepülését, azonnal intézkedett: a rendelkezésre álló információk szerint 5000 milliárd forintos állami serkentés jöhet, amelynek a részleteit napokon belül megtudjuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. szeptember 04. 20:15
Az előző is nagyon bejött, -13,6%....:)
nemecsekerno_007
2020. szeptember 04. 18:07
Csak látnám már. Épp elég baj, hogy van egy csomó parázó akik azt mondják, zárjuk le az országot. A gazdaság nem fogja bírni és erre nem akkor kéne rájönni mikor nem tudunk nyugdíjat fizetni, meg a közalkalmazottat. A Covid-hisztit, meg kicsit vissza kéne venni. A médiának is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!