Magunk revíziója

2020. május 27. 13:12

Minden magyarnak van egy Trianon-antológiája. Még akkor is, ha nem tud róla.

2020. május 27. 13:12
Demeter Szilárd – Gyurgyák János
Hajónapló

„Trianon-életproblémáinkról nyit vitát Gyurgyák János tanulmánya.

Az elmúlt száz esztendőből szövegek, művek szólítják meg, vagy hagyják hidegen, az elmúlt száz esztendő magyar irodalma (és gondolati-eszmei alkotásegésze) a Trianon-traumából indul ki, esetleg oda tér vissza. Ahogy Európában még az ateista is keresztény, úgy nincs olyan magyar, legyen mégoly világpolgár is, akit ne érintene valamilyen formában a száz évvel ezelőtti békediktátum.

Ez a háromkötetes antológia két szerkesztő műve: Kosztolányi Dezső egy évszázaddal ezelőtt, Gyurgyák János a centenárium alkalmából válogatta-szerkesztette össze a saját magyar valóját. Sajátot mondok, mert Trianon nem tudományos kérdés, vagy nem csak az. Magyarként nehéz, ha nem lehetetlen objektíven viszonyulni hozzá. Wittgenstein mondja, hogy ha minden tudományos kérdésre választ adtunk, akkor az életproblémáinkat még csak nem is érintettük.

Trianon a mi életproblémánk.

És hogy mennyire terhelt az élet minden árnyalatával, vesződségével és többértelműségével, arról Gyurgyák János is beszél a most közreadandó utószavában.

Ezért is tesszük közzé. Nem tudom, hogy Gyurgyáknak igaza van-e. És abban is bizonytalan vagyok, hogy nekem igazam van-e akkor, amikor vitatom az ő megállapításainak egy részét. De abban reménykedem, hogy ha elindul egy vita, bölcsebbekké válhatunk. Viszont bármiféle értelmes vita alapfeltétele, hogy legyen egy közös premisszánk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I.E.D.
2020. május 28. 07:34
Magyarok milliói élnek úgy, hogy hetekig-hónapokig eszükbe se jut Trianon.
balbako_
2020. május 27. 19:01
Ezt a családból kell eredeztetni. Én a nagyapám ölében tudtam meg, hogy Magyarország mekkora volt. A nagyapám Stromfeld Auréllal harcolt a felvidék visszafoglalásáért és hagyta ott vele együtt a vörös hadsereget, amikor a győztes előrenyomulást a kommunista kormány leállította. Pedig akkoriban - az '50-es években - nagyon ment a ne a gyerek előtt utasítás minden magyar családban. És rokonaink is ott rekedtek az Ipoly túlsó partján. Feleségem családjából Kárpátalján maradtak és még erdélyi rokonok is akadtak. És az én unokáim az ölembe ülve ezt meg tudják tőlem, mert tudniuk kell, a szívükben mindig éljen az 1000 éves ország tragédiája és tudják azt is kik okozták!
kunfia
2020. május 27. 13:43
Nincs messze az idő,amikor a fideszes pedofilok végre fölvállalják a tetteiket a FIDESZ-kongresszus előtt,és óriási tapsot kapnak a soraikban rejtőzködő hasonszőrűektől. aki azt szeretné, hogy a tizenéves fia első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze, szavazzon nyugodtan a FIDESZRE!
Emmanuel Goldstein
2020. május 27. 13:38
A trianoni békeszerződés a legjobb dolog ami az elmúlt 500 évben történt a magyarokkal, hiszen ez hozta létre a modern, szuverén magyar államot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!