„Én nagyon bízom a magyar ifjúságban”

2020. május 18. 19:55

Gergely bácsi hajlíthatatlan antikommunista volt, ebben nem ismerte a kompromisszumot.

2020. május 18. 19:55
Pogrányi Lovas Miklós
Facebook

»Én nagyon bízom a magyar ifjúságban«
/Pongrátz Gergely/

1982-ben Chicagóban magyar disszidensek panaszkodtak Pongrátz Gergelynek, hogy a mai ifjúság már nem olyan, mint az övéké, amelyik helytállt ’56-ban. Erre Gergely bácsi azt válaszolta:

»1956-ban a magyar ifjúság bebizonyította az egész világ előtt, hogy csodára képes. Ne adja a Jóisten, hogy most is jöjjön egy ilyen történelmi pillanat…! De én meg vagyok győződve arról, hogy ha mégis jönne, akkor a mai magyar ifjúság, éppen úgy helytállna, mint ahogy mi is helytálltunk 56-ban.« - Gergely bácsi itt megszakította az anekdotát, és a hallgatóság szemébe nézett, majd hozzátette: »Én nagyon bízom a magyar ifjúságban – őszintén mondom. Nagyon bízom bennetek! Nekünk már az egyik lábunk a sírban van. A fáklya kiesik a kezünkből – nektek kell átvenni! Nektek kell átvenni azt a szellemiséget, azokat az eszméket, amelyekért 56-ban olyan sok bajtársunk halt meg! Tietek a jövő.«

Sokunknak ismerősek lehetnek e szavak, mert e mondatokat Gergely bácsi minden alkalommal elmondta, amikor úgy érezte, hogy rendes, jobboldali magyar fiatalok körében lehet. Hajlíthatatlan antikommunista volt, ebben nem ismerte a kompromisszumot. Jól jellemzi őt Nagy Imre újratemetésével kapcsolatos véleménye, melyet ugyancsak gyakran hangoztattott: »A temetés előtt lejött hozzám Arizonába a New York-i konzul, három napig a vendégem volt, győzködött, hogy jöjjek haza a Nagy Imre temetésre. Azt mondtam: ha minden kivégzettet eltemetnek, akkor jövök, de az öt kommunistát el tudják temetni nélkülem is!«

Corvin köz parancsnoka 1932-ben született az erdélyi Szamosújvárott. Nyolcan voltak testvérek, és közülük öten együtt harcoltak a Corvin közben, ’56 őszén. Mivel biztos lehetett abban, hogy a forradalom leverése után kínhalál vár rá, Nyugatra menekült. Nem találta a helyét a világban: éveket töltött Olaszországban, Spanyolországban, Amerikában. 1991-ben azonban véglegesen hazaköltözött és az 56-os Magyarok Világszövetségének elnökeként továbbra is megalkuvás nélkül képviselte antikommunizmust. Megalapította az 56-os múzeumot Kiskunmajsán és szüntelenül járta az országot. Előadásokat tartott, szervezkedett, mindent megtett azért, hogy ’56 szellemisége ne holt tankönyvi anyag legyen a fiatalok számára, hanem élmény és valóság.
Amikor lőni kellet - lőtt; amikor könyvet kellett kiadni – írt; amikor előadást kellett tartani – beszélt; és mindhalálig szervezte az antikommunizmus ezernyi szálból összeálló mozgalmát.

Gergely bácsi! 2006 október 23-án készen álltunk, de ha visszatérnének: ismét készen állunk!
Nyugodj békében!

#antikommunizmus #jobboldal #1956”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emmanuel Goldstein
2020. május 19. 11:01
Valódi antikommunista nem támogathatja a kormány kvaterkázását a kommunista Kínával és az ex-KGB-ügynök vezette Oroszországgal.
Moslékzabáló
2020. május 19. 05:57
Nem értem a komcsikat és libernyákokat. Miért foglalkoztatja őket szent II. János Pál vagy Pongrácz Gergely? Miért nem a saját nagyjaikkal, hőseikkel törődnek? Például Lukács (Löwinger) Györggyel, Farkas Mihállyal (Lőwy Hermann) vagy Kádár (Csermanek) Jánossal - nekik is hamarosan évfordulójuk lesz.
kizökkentidő
2020. május 19. 05:42
..el sem mentek.
kizökkentidő
2020. május 19. 05:42
De hiszen a kommunisták el sem mennek. Nem is minősíteném az úgynevezett rendszerváltást. Magyarországon jelenleg a politikusok érinthetetlenek. Egy ilyen ország nem szabad és nem független.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!