Jászi igaza

2020. február 12. 14:57

Szakács érdeme, hogy felhívta rá a figyelmet: száz év alatt semmi nem változott.

2020. február 12. 14:57
Simon Zoltán
Simon Zoltán
Népszava

„Egy bizonyos Szakács Árpád szerint Jászi Oszkár 1911-es szabadkőműves székfoglaló beszédében meghirdette a magyar kultúra és identitás megsemmisítésének programját. A Mi Hazánk Mozgalom szabadegyetemének előadója a Hír Tv Civil kör című műsorában – ahol ki is osztotta a beszédet – azt mondta, hogy a magyar történelemoktatás megváltoztatására itt – Jászi szövegében – történik először kísérlet: »pontosan ugyanezekkel az érvekkel tiltakoznak ma az új Nemzeti alaptanterv ellen a bolsevizmus szellemi örökösei, pl. a Magyartanárok Egyesülete és a Történelemtanárok Egylete«. Ezek ugyanazok! – tette hozzá.

És tényleg. Szakács érdeme, hogy felhívta a figyelmet Jászi beszédére, amely valóban aktuális: »(...) a progresszív eszméknek ma már egész más ereje és elánja volna Magyarországon, ha csupán a jelen osztályérdekeivel és nemzetiségi ellentéteivel állnánk szemben, nem pedig a történelmi érzelmek és tradíciók ama szövedékével, melyet állandóan hevít és erősít a meghamisított történelemírás és az oligarchia szolgálatában működő közoktatás. Vagyis azt gondolom, hogy az ország összes középkori hatalmaival: a hitbizományokkal és a holtkézzel, a gentry-vármegyével és az egész grófi-papi álkultúrával sokkal könnyebben és biztosabban vívhatnók meg a demokrácia harcát, ha magában a polgárságban és a népben nem élne egész sereg téveszme és célszerűtlen érzelem a múltat illetőleg (...) – Szóval, ha oly nemzedék nőne fel, mely világosan és előítéletek nélkül szemlélné az egyetemes európai történelemnek azt a darabját, mely Magyarországon játszódott le (...) mely nem ülne fel többé ama katedrai hamisításoknak vagy együgyűségeknek, melyek például azt tanítják, hogy Magyarországon nem volt hűbériség, hogy a magyar nemesség önként adta oda jogait nagyszerű áldozatkészségből, hogy a magyar a világ legliberálisabb és legtürelmesebb népe idegen vallásokkal és nemzetiségekkel szemben (...); egy ilyen nemzedék sokkal bátrabban és magában bízóbban tűzné ki az új Magyarország céljait (...).«

Valóban, száz év alatt semmi nem változott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Engur
2020. február 13. 19:55
1921. augusztus 14-én Pécsett kikiáltották a Baranya-bajai Szerb-Magyar Köztársaságot (mely a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság protektorátusa volt). Ennek a Magyar Királyság területéből kiszakítandó bábállamnak a vezetői jórészt a Károlyi-kormány és a tanácsköztársaság prominens alakjai közül kerültek ki. A résztvevőknek és az értelmi szerzőknek (Károlyinak, Jászinak, Lindernek és az "igazságaiknak") ezt soha nem felejtjük el!
makapaka2
2020. február 13. 16:29
Szakács Árpád az egyik legjobb újságíró, akinek minden szava igaz, ellentétben veletek balhibbantak!
syphax
2020. február 13. 16:00
JÁSZI GENYÓ= SZABADKŐMŰVES SZARGENYÓ!!! TAKONYBÓL SPERMÁBBÓL ÉS SZARBÓL ÖSSZEGYÚRVA NAGY ZSIDÓ KAMPÓSORRAL ÉS MEGFARAGOTT KISPÖCCSEL.
1000bocs
2020. február 13. 14:40
Ez mindig tetszik. A múlt bűneinek felemlegetése, régen minden rossz volt, és azt sugallni, hogy a haladárok ezen hibák kijavításának szent harcosai. "az ország összes középkori hatalmaival: a hitbizományokkal és a holtkézzel, a gentry-vármegyével és az egész grófi-papi álkultúrával sokkal könnyebben és biztosabban vívhatnók meg a demokrácia harcát,..." Nem tudtak a grófok, vármegyék, az egész katolikus egyház ezer év alatt annyi gyilkosságot, bűnt elkövetni, annyi vagyont ellopni és leherdálni mint az elméletileg ezen hibák kijavítására esküdött balosok egy évszázad alatt. EZ a huszadik szazd gyakorlati tapasztalata. A balosok a vallás helyébe a sajátz ideológiájukat állították, az egyház helyébe a pártot, a komisszárok vigyázták higy senki se legyen elhajló - mint régen az inkvihzítorok. A grófok helyébe a saját elitjük került, az értelmiségi réteg leváltva, tudományos élet leváltva, művészet - hivatalok, pedagógusok, bírák, ügyészek, újságírók - mind a saját embereikkel teletöltve aik azóta is összetartanak és nem engednek be maguk közé senkit - jobban mint a régi "sógor-koma világban". A történelmet rendzsreszerűen hazudják el, csak ne kelljen szembenézni a múltjukkal és módszereikkel. Szép-szép az idézett beszéd, de igazából a balosok beszűkült tudata ami száz év alatt nem változott. Volt rá száz évük hogy megmutassák milyen jobb világot hoznának létre, és elbaszták. Nem kicsit, nagyon. Éhesebb tolvajok, gyilkosabb ideológusok, könyörtelenebb és mindenkit letaposó igyekvők, tehetségtelen és országokat nyomorba döntő vezetők. Ez az, amit száz év tapasztalata mutat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!