Budapest városvezetőinek üzenete Budapest ostromának 75. évfordulója alkalmából

2020. február 08. 15:53

Antifasiszta elkötelezettségünkből fakadóan kötelességünk felszólalni azok ellen, akik történelmünket meghamisítva, gyűlölködésre és kirekesztésre buzdítanak.

2020. február 08. 15:53
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Facebook

„75 éve ért véget az a hadművelet, amely fővárosunkat romba döntötte, és amelyben több tízezer honfitársunk az életével fizetett. Február 8-án gyászoljuk a II. világháború magyar áldozatait. Emlékeznünk kell az erőszakot elszenvedő nőkre, a besorozott katonákra, honfitársainkra, akiket hiába vártak haza szeretteik a hadifogságból.

Az eseményekről később kialakult politikai diskurzus megosztotta a társadalmat. Konszenzust teremteni a kérdésben bizonyosan nem azok feladata, akik a történelem szemétdombjára való ordas eszmék képviseletében masíroznak bele a budapestiek békéjébe.

Fel kell dolgoznunk a nemzetünket ért traumákat és nem hagyni, hogy bárki politikai haszonszerzésre használja fel őket. A 1945 februárjának emléke közös ügyünk, nem csak az áldozatok miatt, saját magunknak is szembesülnünk kell azokkal a bűnökkel, amelyeknek áldozatai, de részben elkövetői is magyarok voltak. Budapest új vezetése feladatának tekinti egy új politikai kultúra megteremtését; olyan emlékezetpolitika a célunk, amely társadalmi diskurzust hív életre, és nem önkényesen dönt évtizedek óta vitás kérdésekben.

Elhatárolódunk minden olyan rendezvénytől, amely nem egységében, minden fél szempontjait figyelembe véve, hanem valamely oldal szenvedéseit idealizálva mutatja be az eseményeket. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy szélsőséges csoportok önkényuralmi jelképek és egyenruha viselésével félelmet keltsenek a budapestiekben. Antifasiszta elkötelezettségünkből fakadóan kötelességünk felszólalni azok ellen, akik történelmünket meghamisítva, gyűlölködésre és kirekesztésre buzdítanak.

Éppen ezért példaértékűnek és reménykeltőnek tartjuk az I., a II. és a XII. kerületi polgármesterek közös, pártpolitikán felülemelkedő kezdeményezését, hogy a napi politikai véleménykülönbségeket félretéve közösen emlékezzenek meg a tragikus eseményről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 240 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dragstar
2020. február 10. 13:17
Antifaszista
makapaka2
2020. február 09. 19:19
Ha ennyien utálják ezt a szerencsétlen , marionett figura Kamu Gerit, hogyan sikerült megválasztani?
Orange79
2020. február 09. 18:49
A legszerencsésebb az lett volna ha Budapesten semmilyen idegen haderő nem fordult volna meg de ha már így történt akkor magyarként illene a m. kir. honvédség és a nemzet narratívája szerint emlékezni az eseményekre. Ebből a szempontból másodlagos, hogy az országot akkoriban fosztogató szovjet vagy román csapatokkal kapcsolatban polkorrektnek akarjunk látszani. Az ellenzék még gerinctelen takonynak is következetlen és alkalmatlan.
nyugalom
2020. február 09. 17:11
Csak nem niederre gondolt ez a halmaz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!