A Kitörés Emléktúrával masírozik be a mindennapjainkba a nácizmus

2020. február 06. 20:31

Semmi hősies nincs a II. világháború egyik legértelmetlenebb vérontásában.

2020. február 06. 20:31
Kiss Soma Ábrahám
Mérce.hu

„A Várban körbezárt katonák halálba vezénylésére pedig tényleg nincs épeszű magyarázat, hacsak az nem, hogy az SS tagjai tudták, mi vár rájuk, ha szovjet kézre kerülnek, viszont azt is tudjuk, hogy a 40 000 katona közül az a 20 000 halt meg, aki belevágott a kitörésbe, nem a többiek, akik megadták magukat (az ostromgyűrűből kijutók száma elhanyagolható). Erről álljanak itt Ungváry Krisztián történész mondatai:

»Karl Pfeffer-Wildenbruch SS-Obergruppenführer, a budapesti német csapatok parancsnoka katonailag teljesen értelmetlen utasítása a német félnek semmilyen előnyt, a szovjetnek semmilyen hátrányt nem okozott. Legfontosabb következménye mintegy húszezer özvegy és árva, akik, illetve akiknek leszármazottai zömmel még ma sem tudhatják, hogy az értelmetlen hadműveletbe belehajszolt rokon ma hol nyugszik.«

Ezen a vérontáson tehát még akkor se lenne mit ünnepelni, ha történetesen valóban lett volna bármi haszna. Semmi hősies nincs a II. világháború egyik legértelmetlenebb vérontásában, mely csupán a hattyúdala volt egy városnyi ember szenvedésének. A Vörös Hadsereg Széna téri géppuskái elé hajtott húszezer katonát nem szabad persze elfeledni, de azt leszögezhetjük, hogy semmiképp nem volt hőstett. 

Azonban a 75. évforduló kapcsán inkább Budapest Erőd értelmetlenségére, a szenvedő százezrekre, az ostrom áldozataira és az ezt okozó gyilkos ideológia bűneire kellene emlékeznünk. A neonáci masírozástól érintett kerületekben mintha elkezdődött volna valami ilyesmi, és talán az állami szervezeteknek is ebbe kellene beleállniuk, nem a történelemhamisító, hullarabló szélsőjobboldal hagymázas elméleteinek hirdetésébe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. február 09. 07:46
Sajnos NAGYON TÉVED(!) KISS SOMA ÁBRAHAÁM IZSÁK JÁKOB MENÁHEM GEJZIR MOSES ISIDOR.... SATÖBBI SATÖBBI. A KITÖRÉS sajnos nem volt értelmetlen--bár "az" lett volna....-- 1945 februárjában a Budai Várból. Sőt, az egyetlen értelmes lépése lehetett már csak von Pfeffer-Wildenbruch tábornoknak--és Bakay Kornél vezérezredesnek. Abból a célból, hogy a kitörő seregtest--mintegy 20 000 német, és 7-8000 magyar katona-- EGYESÜLHESSEEN A NAGYKOVÁCSIBAN még állomásozó kontingrnssel.
írmag
2020. február 07. 17:25
Aki komcsi vele tarthat: https://pestisracok.hu/kommunistanak-tartja-magat-cccp-s-tuntetesvezer/
írmag
2020. február 07. 17:04
Neked és a hozzád hasonlóknak az lehet a hősies, amikor az Olasz fasorban megölt ezreket lánctalpakkal széttaposták. Az olyan férfias szellemiséget mutathat számotokra.
Box Hill
2020. február 07. 13:08
"az ostrom áldozataira és az ezt okozó gyilkos ideológia bűneire kellene emlékeznünk." Ami nem más, mint a kommunista ideológia a maga 148 millió erőszakosan, idő előtt elpusztított áldozatával. Ha 1941-ben sikerült volna ennek véget vetni, akkor több mint 120 millió ember életben maradt volna a világon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!