A gyengülő forint a multiknak kedvezhet a begyűrűző válságban

2020. január 29. 09:57

Egy kapitalista gazdasági berendezkedésben főbenjáró bűn egy állam részéről, amennyiben így viselkedik polgáraival szemben.

2020. január 29. 09:57
Kiss Soma Ábrahám
Mérce

„Ez pedig nem csak azért problematikus, mert így az oktatási rendszer bebetonozza a társadalmi különbségeket, de az alacsonyan képzett emberek sokkal inkább ki vannak szolgáltatva a tőkének, és sokkal nehezebben tudnak alkalmazkodni a változó viszonyokhoz. Ami persze a tőke számára jó, de a kapitalista gazdasági berendezkedésben főbenjáró bűn egy állam részéről, amennyiben így viselkedik polgáraival szemben – persze ne legyen illúziónk, napjaink tőkés kormányai általában így tesznek.

Valamint ott van Magyarország félperifériás – illetve az EU-ban perifériás – helyzete is, mely predesztinálja az országot, hogy az unió perifériáján elhelyezkedő többi országgal szemben folytasson negatív adó- és bér, pozitív vissza nem térítendő támogatás versenyt. Amit egyébként elég szépen meg is nyert.

Mindenesetre a kormánynak nehéz dolga lesz, amennyiben szeretné fenntartani a társadalom egy olyan életszínvonalát, ami mellett még újraválasztják a Fideszt, és még a nyugati tőkének a tyúkszemére sem akar rálépni, mert bármelyik csoport csúnyán megbüntetheti. No meg az is lehet, hogy az Orbán-kormány hosszútávon titokban a forradalomra játszik. Bár meggondolva talán inkább arra, hogy – tanulva a görög válság európai szintű »kezeléséből« – a tőke hűséges helytartójának szerepét veszi fel egy esetleges válságban is, és reméli, hogy nyugatról nem fogják elengedni a kezét.

Nem tudhatjuk, hogy a következő gazdasági válság lesz-e elég mély ahhoz, hogy megrengesse a globális gazdasági rendszert, én a magam részéről legalábbis nem hiszem. Ahogy azt sem látom, hogy lennének elég erős, nemzetközileg összehangoltan tevékenykedő mozgalmak, amelyek meg tudnák szervezni az elnyomott tömegeket egy jobb világ víziója körül, melyet a jelenlegi romjain építhetünk fel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. január 30. 18:13
A '70-es évekbeli válságot olajválságnak hívják, holott az olajjal semmi baj nem volt. Az amerikai dollár urai csinálták a válságot nem az olajbányászok.
Akitlosz
2020. január 30. 18:12
A gazdaság nem tehet semmit arról, hogy a pénz fedezetlen, hogy a kormányok nem képesek felelősen gazdálkodni és folyton hiányt csinálnak és arról sem, hogy az állam hatalmas adóssághegyet épít. A politika és a pénzvilág - politikusok, bankárok - csinálják a válságokat és nem a gazdaság. Nem a vállalkozók, nem a dolgozók.
Akitlosz
2020. január 30. 18:12
"Nem tudhatjuk, hogy a következő gazdasági válság lesz-e elég mély ahhoz, hogy megrengesse a globális gazdasági rendszert" Nem a gazdaság csinálja a válságot és nem a globális gazdasági rendszerrel van a baj, hanem csak a globális pénzrendszerrel. Az csinálja a válságot.
Akitlosz
2020. január 30. 18:05
"No meg az is lehet, hogy az Orbán-kormány hosszútávon titokban a forradalomra játszik." Álmodik a kommunista.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!