Újra kitárta kapuit a panoptikum

2019. november 07. 13:08

Na, ez az igazi kognitív disszonancia: megváltani a világot egy zombihaddal és a háttérben settenkedő Gyurcsánnyal... A jövő nemzedékéhez kínosan, elválaszthatatlanul hozzátapadtak a múlt árnyai.

2019. november 07. 13:08
Constantinovits Milán
Mandiner

A fővárosban többnyire ellenzéki sikert hozó önkormányzati választásokat gyors impériumváltás követte a Városházán. Azonban ahogy arra több írásunkban is rámutattunk, az ellenzéki hatalomátvétel meglehetősen visszásra sikeredett.

Nem is a széles fantáziával kreált alpolgármesteri pozíciók, a megemelt városvezetői tiszteletdíjak, illetve a bizottsági tagságok minden demokratikus szokásjogot felrúgó elosztása ijesztő, sokkal inkább az, hogy kiket is emeltek az új szelek a bársonyszékekbe.

Egy letűnt korszak panoptikuma éledt újra: a Gyurcsány-éra leghűségesebb kalandorai,

levitézlett politikusai, rossz emlékű zsoldosai léptek ki a napvilágra.

Sőt, a városházi időutazás még ennél is borzongatóbb távlatokat villantott fel: a BKK-hoz kerülő Kolber István MSZMP-s múltat hordoz, Draskovics Tibor '90 előtt a Pénzügyminisztériumban szakértett, Havas Szófia pedig...

Na jó, álljunk meg itt egy pillanatra! Havas Szófia, Horn Gyula unokahúga minden demokratikus párt számára vállalhatatlan (kellene legyen). Vagy minimum vérciki. Tisztán emlékszem, 2007-ben kezdő újságíróként, az azóta agóniába süllyedt Hírextra portálon arról elmélkedtem, hogy Havas nyilasoknak nevezte a forradalom mártírjait, és egyenlőségjelet tett a barikád két oldalán harcolók közé.

Ez még a Gyurcsány-korszakban is döbbenetes pofátlanságnak számított,

bár akkor még volt annyi Mécs Imrében és a szocik 56-os tagozatában (aminek a léte is abszurditás), hogy bocsánatkérésre szólítsa fel a politikusnőt.

S mintha semmi se változott volna azóta, ugyanazok az elhasznált, erkölcsileg erodált figurák, ugyanazok a sokat próbált káderek osztják a lapokat. Sőt, akkor Tóta W. bevédte Havast, és ma sem tiltakozik reaktiválása ellen. Talán annyi változás azért érzékelhető, hogy akkor az MSZP, ma a Jobbik gázolt bele a Corvin közi harcosok emlékébe. A szerepeket újraosztották, a színdarab maradt a régi.

Afelől se legyenek illúzióink, hogy mindez csak fővárosi dimenzióban működik: kerületi szinten ugyanezek a folyamatok játszódnak le, ahogy ebből a zuglóiak már ízelítőt kaphattak Horváth Csaba és a parkolási maffia visszatérésével.

A „jövő pártjai”, a nagyot nyerő Momentum, az egyre fakózöldebb LMP, a lassan korhadó Jobbik most érezheti magát igazán kellemetlenül. Hatalmat akartak, befolyást, beleszólást az ország sorsának alakításába? Megkapták. És megkapták hozzá Gyurcsányt meg a szélesre tárt panoptikumot, a fényre kígyózó viaszbábukkal. 

Na, ez az igazi kognitív disszonancia: megváltani a világot egy zombihaddal és a háttérben settenkedő volt kormányfővel... A jövő nemzedékéhez kínosan, elválaszthatatlanul hozzátapadtak a múlt árnyai.

Avagy röviden: Karácsony tükörbe nézett, és az elvtársak mosolyogtak vissza.

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
schulraugue
2019. november 08. 10:39
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
BaruchO
2019. november 08. 09:16
Lehet a fideszt szidni, de a fidesz rendet tudott tartani a budapesti utcákon. A náciknak kuss volt. Most káosz lesz, anarchia, félő hogy visszjönnek ezek a férgek.
BaruchO
2019. november 08. 09:12
Ki kell mondani, meg kell állapítani, hogy a liberálisok visszatérése hatalmas csapás a magyarországi zsidóságra nézve. Régi, már-már begyógyultnak hitt sebek szakadtak fel. Az orbán-kormány az elmúlt kilenc évben mindent megtett a hazai zsidóságért. Holokauszt-emlékév, Sorsok Háza (igaz nincs átadva, de már gyakorlatilag kész van), a Holokauszt a közoktatás és a közemlékezet szerves részévé vált. Estig lehetne még sorolni az e téren elért eredményeket, gondoljunk pl a Pride-ra, mely 2019-ben, először, kordonok nélkül vonulhatott fel, a sokszázezer külföldön szerencsét próbáló magyarra, és a keleti vendégmunkások tízezreire. Erre hatalomra jut ez a mesüge banda, és minden veszélybe kerül. Az emberek fejébe visszajönnek az antiszemita panelek. Én még emlékszem, mi ment it 2009-ben budapesten. Napi szinten őrjöngtek a nácik az utcán. Kurva nagy baj lesz itt, ha ezek sokáig folytatják.
lofejazagyban
2019. november 07. 17:51
tanulság: addig kell ütni a komcsikat, amíg mozognak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!