Kedves Momentum, ez egy óriási tévedés!

2019. november 18. 09:36

Az idealista Jászinak hamar szembesülnie kellett azzal '18-ban: a román progresszió Erdély elszakításában gondolkodik.

2019. november 18. 09:36
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Facebook

„Több mint egy hét telt el a Momentum vérfagyasztó lépéseit követően, amelynek keretében Szlovákiában és Romániában szlovák és román jelölt támogatása mellett döntöttek, holott a választásokon mindkét helyen indul(t) magyar jelölt is. A manővert egyöntetűen és határozottan visszautasította a Magyar Diaszpóra Tanács és a MÁÉRT, így a kormánypártok mellett több ellenzéki párt vezetője is.

A Momentum arra hivatkozik, hogy nem etnikai, hanem ideológiai szövetségeseket keresett, ami azért jó döntés, mert az általuk követett progresszió mint ideológia térnyerése majd jót tesz a magyar közösségnek is. Hát, kedves Momentum, ez egy óriási tévedés!

Ennek alátámasztására álljon itt mementóul Jászi Oszkárnak, a magyar progresszió meghatározó alakjának visszaemlékezése azokról a tárgyalásokról, amelyek bőven hozzájárultak a történelmi Magyarország sorsának megpecsételéséhez. Jászi – idealista progresszívként – hitt abban, hogy román partnerével, a szintén progresszív nézeteket valló Iuliu Maniuval együtt formálhatják át a történelmi Magyarországot, svájci mintájú kantonrendszert létrehozva, megfelelve a wilsoni elveknek.

Az erre vonatkozó tárgyalások 1918. november 14-én folytak Aradon, ahol az idealista Jászinak hamar szembesülnie kellett azzal, hogy a román progresszió nem kantonrendszerben, hanem Erdély elszakításában gondolkodik. Mint ahogy sem az USR Plus nevű pártnak, sem a Fekete-Győr által támogatott Dan Barna nevű úrnak nincs kisebbségvédelmi programja, a magyar állam reformja is csak álopció volt akkor a román fél számára.

A legenda szerint Jászi döbbenten vetette oda az addigi jó barátjának, Maniunak:
»De, hát, maguk nacionalisták?!«

Mire Mainu válasza annyi volt:
»Igen, azok vagyunk! Na, és aztán?«

Jászi abból indult ki, hogy egy progresszív politikus nem lehet nacionalista. A történelmi tapasztalat viszont azt tanítja nekünk, hogy ez sajnálatos módon csak a magyar progresszióra igaz. Éppen ezért ajánlom, hogy ha ránk, jobboldaliakra nem is hallgat a Momentum, legalább a »haladók« panteonja központi figurájának visszaemlékezéseit olvassa el a párt vezetése.

Jászi Oszkár »Visszaemlékezés a Román Nemzeti Komitéval folytatott aradi tárgyalásaimra« címmel írta meg tapasztalatait. Az írás önfelmentő tónusa, magasztos elvekre apelláló attitűdje ellenére kiválóan bemutatja, miként verték át a magyar progresszió képviselőit a román nacionalista progresszió tagjai.

Az írás az alább linkelt kötetben érhető el, a 311. oldalon.

http://vmek.oszk.hu/09800/09871/pdf/jaszi2.pdf

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
adarclub
2019. november 19. 06:49
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Józan_ész
2019. november 18. 14:36
DK+Momentum egyenlő a tökéletes, totális nyílt hazaárulással! Nekem, mint egyszerű, őshonos, magyar állampolgárnak a szólás- és véleményszabadság alapján jogom van ilyen véleményt mondani, és hangoztatni is!!!! Meg vagyok győződve arról, hogy a többségi, őshonos, magyar állampolgárok, azaz a csendes többség, aki nem néhány százezer ember, hanem több milliós szavazót jelent, szintén ezt gondolja. Nézzük csak meg a Momentum olimpia elleni kampányát, és elmeszelését. A Momentum Magyarországtól, a magyaroktól vett el egy óriási lehetőséget, melyet nyíltan átadott a főnöküknek, a Macron féle romokban lévő Párizsnak. Ez és a többi viselkedésük egyértelműen mutatja, hogy kizárólag külföldi érdekeket képviselnek. Mint tudjuk, a Momentumosok közül sokan Amerikában születtek, Amerikában éltek, és pld. a Soros féle iskolákban végeztek, és nyíltan nem vallják magukat magyaroknak. Kimerem mondani, hogy a Momentumosoknak ideje lenne hazamenni, hiszen nem Magyarország az Ő hazájuk, és otthonuk. Igaz, valójában nem tudom, hogy mi az Ő hazájuk, és otthonuk! Felmerült bennem az a gondolat, hogy talán a választásokon nem ártana elérési választási küszöböt emelni. Esetleg nem ártana minden elinduló képviselőjelölt hátterét átvilágítani. Felmerült bennem az is, hogy az európai bíróság által jogerősen kimondott lehetőséget kihasználva, be kellene vezetni, hogy az önkormányzati választásokon az Uniós külföldiek csak és kizárólag akkor szavazhassanak, ha már minimum 15-20 évet életvitelszerűen éltek Magyarországon, és a választás időpontjában is abban a településen élnek életvitelszerűen, ahol szavaznak. Igaz, én valójában azt tartanám helyesnek, hogy csak az után szavazhatnak a külföldiek, ha hivatalosan magyar állampolgárokká váltak!!!! Illetékes szakembereknek kellene azon elgondolkodni, hogy lehetne úgy módosítani a választási törvényeket, hogy a választás demokratikussága, alkotmányossága, legalitása megmaradjon, de mégis ki lehessen szűrni azokat, akik nem Magyarország és a magyar állampolgárok érdekeit, hanem idegeken, külföldiek érdekeit képviselik, ezzel megakadályozva azt, hogy ilyen politikusok kerüljenek be bármilyen választott pozícióba, illetve meg lehessen akadályozni azt is, hogy nem magyar állampolgárok, azaz külföldiek szavazhassanak bármilyen választáson.
balbako_
2019. november 18. 14:16
Jászi Oszkár nem idealista volt, hanem magyarellenes, hazaáruló gazember. Szellemi elődje az SZDSZ-nek, MSZP-nek, Momentumnak.
antioxi
2019. november 18. 14:10
Több mint száz éves história, semmi meglepi: Nincs másról szó, mint a magyar ellenes zsidó eszmeiség kontra a magyar nemzetet magukénak tartók ellenében. Egyre nyíltabb sisakkal tevékenykednek (ez jó) a nemzet ellenesek, így ellenük is teljes nyíltsággal lehet fellépni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!