Kilencvennyolc

2018. június 03. 17:30

Hogyan tud majd a Trianon-trauma és az aktuális nehézségek ellenére is kitartani a Kárpát-medencei magyarság?

2018. június 03. 17:30
Hoppál Hunor
Polgár Portál

„Június 4-én az egyik legmélyebb, leginkább csontig hatoló nemzeti tragédiánk 98. évfordulójára emlékezünk. A helyzet majd’ egy századdal később változatlanul nem mondható rózsásnak. A centenáriumhoz közeledve tehát számot kell vetnünk! A miértek után pedig a mikénteknek is elő kell jönniük – hogyan tud majd a Trianon-trauma és az aktuális nehézségek ellenére is kitartani a Kárpát-medencei magyarság?

Az utódállamok egy része ma nem érdekelt az őshonos kisebbségek ügyének rendezésében. Erdélyben az 1918-ban megígért kisebbségi Kánaán helyett jogtiprások, elnyomatás, rendszeres inzultusok és lelki terror jellemzi a magyarok mindennapjait. Lehajtott fejjel hallgatják a szitkozódást, leszegett tekintettel tűrik a mocskolódást nagyapáik földjén. Kárpátalján a más népek háborújába való behívás után most az anyanyelvi oktatás ellehetetlenítése borzolja a kedélyeket és nehezíti a magyarok helyzetét. Tette mindezt Ukrajna úgy, hogy Magyarország az utóbbi években feltétel nélkül támogatta az országot valamennyi nemzetközi fórumon.

A probléma forrása mindkét helyen ugyanaz: nem értik Kijevben, mi történik Beregszászon. Nem értik Bukarestben, mi történik Marosvásárhelyen. Nem látják át, hogy a kisebbség és a többségi társadalom együttműködve nagy dolgok elérésére képes. Hogy csak haszna lehet államuknak abból, ha az őshonos kisebbségek ügyét felelősségteljesen, európai módon kezelik. És hogy badarság elszakadásról beszélni, hiszen vajmi kevés esélye van ennek napjainkban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2018. június 03. 21:27
"Sneider Tamás: az elszakított magyarok ügyének rendezését fogja képviselni a Jobbik." "A három évtized alatt egyetlen magyar kormány sem állt ki ezekért az igényekért." https://alfahir.hu/2018/06/03/sneider_tamas_jobbik_trianon Szebb Jövőt!
3M..
2018. június 03. 21:13
Kérem képviselőtársaimat, álljunk fel! (Egyperces néma felállás, a FIDESZ képviselői kivonulnak.) Köszönöm szépen" "Videóban magyarázza el a Jobbik IT, hogy miért átverés nemzeti összetartozás napját csinálni Trianon tragédiájának évfordulójából, a Fideszt agyhalottként követő birkáknak egyaránt nehezen megemészthető újdonság lehet." https://kuruc.info/r/34/186565/ Szebb Jövőt!
Senye Péter
2018. június 03. 20:54
Egy kicsit jobban ragaszkodunk szülőföldünkhöz, mint szomszédaink.
Akitlosz
2018. június 03. 20:41
"Hogyan tud majd a Trianon-trauma és az aktuális nehézségek ellenére is kitartani a Kárpát-medencei magyarság? " Miért, ki tud? Még meddig? Mekkora volt a magyarok aránya a történelmi Magyarország területén 1914-ben és mekkora ma?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!