Hagyd a politikát: építkezz!

2018. április 09. 09:39

„Azért mondom ezt, mert megrettenve és belesápadva látom: el vagyunk késve.”

2018. április 09. 09:39
Nyáry Krisztián
Nyáry Krisztián
Facebook

„ »Hagyd a politikát: építkezz!

(…) Azért mondom ezt, mert megrettenve és belesápadva látom: el vagyunk késve.

Isten őrizze meg hazánkat, földrengés ne érje: egyetlen házunk sincs földrengés ellen építve.

Pedig ma az ember érzi, hogy megmozdult a talaj a kultúra alatt, cseppfolyóssá vált minden, ami szilárdnak látszott a közéletben, összeomlóban vannak a társadalom oszlopai, titokzatos és ismeretlen sámsoni erők rázzák a végtelen időkre szánt templom falait. Hagyd a politikát és hamar építs magadnak kunyhót a szabad mező közepén, építs fedezéket a sövenyek megett, óvóhelyet, ahová bementsd azt a becses, azt a megvédeni való kis kultúrkincsedet. Az életedet! A létedet!

De mi az a kultúra, amivel oly nagyra vagyunk? Most jövök faluról, rossz utak kötik össze a rossz kis falvakat, este öt órakor már sötétben diskurál az ember (...) Az ember hajlandó kételkedni, hogy a magyarság valóban ilyen példátlan testi-lelki nyomorban tesped, ha magam szemével nem láttam volna (…)

Ne politizálj, ne vesztegesd az idődet pártgyűlésekkel, ne rontsd magad politikai korcsmák gőzével: fogj hozzá azonnal a munkához.

(…) Vége a teoretikus elmélkedésnek. A magyar népnek föl kell támadnia halotti poraiból is, hogy a rá váró életet megmentse.

Hagyjátok most a politikát, magasabb politikára van szükség: az önsegély politikájára. (...)«

(Móricz Zsigmond: „Hagyd a politikát: építkezz!”, Kelet Népe, 1940. január 1.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Natali
2018. április 09. 18:56
Nagyon vonzó és szexi lány vagyok. Szeretek utazni. Olyan embert keresek, aki meghív engem. Megmutatja az országot vagy a várost. És csak legyen egy jó idő együtt. Saját fotóim a https://goo.gl/U5xAfg oldalon Ezen az oldalon is elérhetőek a kapcsolati adatai
Mich
2018. április 09. 13:51
Patkány, mi közöd van Zsigához...?! Hagyd őt békén!
farkasflori a vizicsoda
2018. április 09. 10:09
Nekünk Mohács kell Ha van Isten, ne könyörüljön rajta: Veréshez szokott fajta, Cigány-népek langy szivű sihederje, Verje csak, verje, verje. Ha van Isten, meg ne sajnáljon engem: Én magyarnak születtem. Szent galambja nehogy zöld ágat hozzon, Üssön csak, ostorozzon. Ha van Isten, földtől a fényes égig Rángasson minket végig. Ne legyen egy félpercnyi békességünk, Mert akkor végünk, végünk.
zakar zoltán béla
2018. április 09. 10:00
A zíró, mint szexuális ágytál....Nobel kéjence....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!