Nem vettem elég komolyan Magyarország orosz érdekek szerinti alárendelését

2018. április 28. 10:36

Mikor a nyugati sajtó a putyini modell átvételéről cikkezett, azt gondoltam, mindez elfogult, túlreagált euroatlanti hiszti.

2018. április 28. 10:36
Bencsik János
Facebook

„Tartozom egy vallomással. Sokáig nem hittem el, pontosabban nem vettem elég komolyan Magyarország fokozatos és tudatos orosz érdekek szerinti alárendelését.

Amikor 2010-ben, a második Orbán-kormány megalakulása után a teljes nyugati sajtó (karöltve a hazai liberális portálokkal) orosz érdekszférába tolódásról, Orbán-Putyin paktumról és a putyini modell átvételéről cikkezett, azt gondoltam, mindez elfogult, túlreagált euroatlanti hiszti. Hasonlóképp éreztem, amikor a magánnyugdíj-pénztárak lenyúlása után a baloldali ellenzék kiépülő diktatúrát vizonált. Nyolc évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy azoknak lesz igazuk, akik ezekben a lépésekben már az egypártrendszer felé való visszarendeződést érzékelték. A balliberális értelmiség az elmúlt három évtizedben túl sokszor kiáltott már farkast, de az ordas végül mégis csak lecsapott a tyúkólra. (Talán ha előtte nem lett volna annyi téves riasztás, a polgári jobboldal is komolyabban vette volna az utóbbi évek egyre aggasztóbb jeleit – ezt már sosem tudjuk meg.)

Ami Oroszországot illeti, a néppártosodás előtti Jobbik teljes erőbedobással képviselte a keleti nyitás politikáját, amelynek fókuszában a posztkommunista kelet-európai országok (élén Oroszországgal), Közel-Kelet és Közép-Ázsia országai (élén Törökországgal) és Dél-Kelet-Ázsia (élén Kínával) állt. Nem azért, amit az ellenséges sajtó elhitetni igyekezett rólunk, tudniillik, hogy ezek az országok pénzeltek volna minket (soha egyetlen külföldi ország sem pénzelte a Jobbikot), hanem azon egyszerű oknál fogva, hogy felvevőpiacot találjunk a magyar élelmiszereknek, amelyek a rendszerváltás óta pangnak, pedig a gyümölcsöző kereskedelmi kapcsolatok ezen régiókkal óriási gazdasági lehetőségeket rejtenek magukban! Volt ezenkívül két másik oka is a Kelet iránti szimpátiánknak: egyrészt a magyarság keleti gyökerei (több közép-ázsiai ország tart minket rokon népnek, ismerik Petőfi Sándor verseit), másrészt az, hogy 2010 előtt a baloldali magyar kormányok szolgai módon kötelezték el magukat az Európai Unió irányába (emlékezzünk csak a lisszaboni szerződés magyarra fordítást meg sem váró elsietett aláírására, vagy magára az EU-ba való belépésünkre, ahol az összes kelet-európai ország közül a legrosszabb feltételekkel csatlakoztunk!)”

A szerző a Jobbik politikusa

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2018. április 30. 09:36
Mar a putyinozast is atvettetek a ballib retorikabol? Szanalmasak vagytok.
oskar
2018. április 29. 07:43
Orbán - Putyin paktumra? Ezt a buta emberek mondják! Szerintem, Orbán is és Putyin is a saját népe érdekeit képviselik. Az az első. Miért lenne az jó ha Magyarország is beállna a russzofóbok táborába? Mint ahogy az sem volt jó, hogy amikor a Kádár rendszerben ellenségnek kellett tekinteni az USA-t és szövetségeseit. Talán a magyar emberek azért is szavaztak úgy április 8.-án mert figyelembe vették, hogy külpolitikának a lehető legjobb.
Tehetős Totó
2018. április 29. 03:34
Lecsapott az ordas a tyúkólra. A gárda oroszlánja meg a nyùlketrecre...
pemete jakab
2018. április 28. 19:58
"Nem vettem elég komolyan Magyarország orosz érdekek szerinti alárendelését" Rákosi elégedetten veregetné meg Orbán vállát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!