Donald Trump új energiafegyvere

2018. március 24. 11:45

Úgy néz ki, itt valósul meg először a Donald Trump által hirdetett America First szlogen.

2018. március 24. 11:45
Stumpf Anna
Válasz.hu

„Emellett az olajpiaci változások is a külpolitikai erőviszonyok érdekes átalakulásához vezethetnek. A Nemzetközi Energiaügynökség legfrissebb jelentése szerint nemcsak a gázpiac áll forradalmi változás előtt, de Amerika 2023-ra, esetleg már jövőre megelőzi Oroszországot, s a texasi és észak-dakotai palaolajmezőknek köszönhetően a világ első számú olajkitermelőjévé válik. A szaúdiakat, akiktől Amerika hosszú ideje importál nagy mennyiségben, már tavaly sikerült megelőzni.

»Ez 180 fokos fordulat az Egyesült Államok számára, aminek hatása a világon mindenhol érezhető lesz. Nem csak Amerika, de a világ energiabiztonságához is hozzájárul, mert új források kerülnek a piacra« – állítja Daniel Yergin gazdaságtörténész, energiapolitikai szakértő.

Az amerikai energiareneszánszot a Trump-adminisztráció szemrebbenés nélkül magának tulajdonítja. Úgy néz ki, itt valósul meg először a Donald Trump által hirdetett America First szlogen. Más kérdés, hogy a külpolitika terén az Egyesült Államok mit kezd mindezzel. A fenti folyamatok ugyanis már Barack Obama elnöksége alatt megkezdődtek, de akkor a hangsúly a párizsi klímaegyezmény betartásán és a megújuló energiaforrások térnyerésén volt. A demokrata vezetés Amerika új „energiafegyverét” csak vonakodva és éppen a visegrádi négyek hathatós unszolására volt hajlandó felismerni. Az új erőpozícióból eredő külpolitikai lehetőségeket azonban alig használta ki. A megnövekedett amerikai kitermelés lehetőséget teremt az olyan európai és latin-amerikai szövetségesek számára, akik erősen függenek a politikailag bizonytalan líbiai, nigériai vagy venezuelai energiaforrásoktól, vagy éppen az oroszoktól, ami nagyobb mozgásteret teremt az Egyesült Államok számára Irán, Moszkva és a Közel- Kelet irányába is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2018. március 25. 20:11
Annácska az apuka után húzza a nyálas csíkot, vagy érmét dob. Egyik sem szimpatikus.
Mich
2018. március 24. 17:29
Simicsicska-lelkesedés...?
apika2
2018. március 24. 13:35
...a palagáz kitermelése rendkívül környezetszennyező... Hasonló mérhetetlen merénylet csak a biodízel...
pppp
2018. március 24. 11:55
majd elválik kis csillag, majd elválik, ugyanis az oroszoktól olcsóbban, csövön jön az olaj , de az amiktól tankereken a tengeren, jóval drágábban,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!