A kapitalizmus köszöni, jól van – és addig jó nekünk

2018. január 03. 17:23

Az offshore nem adócsalás, hanem adóoptimalizálás.

2018. január 03. 17:23
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„Ha a vállalatvezető úgy ítéli meg, a pénz jobb helyen van befektetésekben és/vagy a részvényesek között nyereségként felosztva, akkor ezt fogja tenni és nem viszi offshore a pénzt. Ha – leegyszerűsítve – a befektetése várható nyeresége nagyobb ma, mint az offshoreból repatriált tőke hozama holnapután, akkor nem fogja offshore vinni a pénzét. Mi az ördögért tenné?! Az offshore nem adócsalás, hanem adóoptimalizálás, sőt – ami azt illeti – a befektetési stratégia része. (Vannak persze szép számmal teljesen töketlen, hozzá nem értő vállalatvezetők, akik nem mellesleg fantáziátlanok és gyávák, ezért inkább nem forgatják a pénzt, hanem offshore viszik, de ez más lapra tartozik. Ám – a félreértések elkerülése végett – ezek sem tudják felvenni az offshore vitt pénzt, mert tipikusan egy nagyvállalatnak több ezer részvényese van és a pénz az övék, valamint mert személyi jövedelemadót mindenki ott fizet, ahol lakik, és viszonylag kevesen laknak a Seychelles-eken vagy Monacóban: az offshore pénz vállalati profit, nem személyes jövedelem, elvtársak.)

Az éves offshore növekmény (export) a világban becslések szerint kb. féltrillió (500 milliárd) dollár – a kb. 100 trilliós éves GDP fél százaléka. Lehet erre azt mondani, hogy sok vagy kevés, de még egyszer, ez a pénz nem tűnik el a rendszerből, mindössze nem talál megfelelő befektetési lehetőséget. Ugyanakkor ezzel a pénzzel szemben ott vannak a feketegazdaságok, amelyekkel az elvtársak sokkal kevesebbet foglalkoznak. A feketegazdaságban ténylegesen eltűnő jövedelmek az USÁ-ban is kétszer akkora kárt okoznak, mint az adóként elhalasztott offshore tőke. Az európai árnyéggazdaság az európai GDP 19%-ra rúg, a magyaré 25% körül van (értelemszerűen ennek kb. a felét kitevő potenciális adótartalommal). Hát nem lenne egyszerűbb az államoknak ezzel foglalkozni – konkrétan ez tényleg az ő feladatuk lenne –, ahelyett, hogy a fél százaléknyi adóoptimalizálási célú vállalati vagyonra építenek populista narratívát!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quiet
2018. január 03. 20:19
NNa, ez is vagy 13 Kapelner... Öreg, a világ ebbe döglik bele, hogy ma már mindenki aki megveszi kettőért, eladja háromért -- azt hiszi, hogy dolgozik.
Jack
2018. január 03. 20:05
Nyugati multik 90%-a ezt csinálja. Amíg a gazdasági és politikai elit ezen nem akar változtatni addig ez fog menni tovább. Kíváncsi vagyok hogy pl. ennek a vizsgálatnak mi lesz az eredménye: https://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/szovevenyes-halot-epitett-az-ikea-hogy-gigantikus-elonyhoz-jusson-de-mi-a-helyzet-itthon.271481.html
Berecskereki
2018. január 03. 19:30
Egyetértek Béndek Péterrel abban, hogy "Az offshore nem adócsalás, hanem adóoptimalizálás, sőt – ami azt illeti – a befektetési stratégia része." Nemcsak az paradicsomokban nevezett országokban vannak offshore cégek, hanem mindazok országokban, ahol alacsonyabb a nyereség adókulcsa. Így vitték ki a német, angol cégek a központjukat Svájcba. Szerintem érdemes lenne azon elgondolkodni, hogy nem a nyereség lenne az adó alapja, hanem a bevétel. A munkavállaló is a bevétele után adózik és nem a bevétel mínusz költsége után. Így a vállalkozásoknak is a bevételük alapján kellene adózni és ott ott ahol keletkezett. Így nem lennének fiktív számlák, ellenőrizhetőbb lenne a fekete gazdaság.
Netuddgi
2018. január 03. 19:07
Ezt a szerencsetlen balfeket pontosan a valasztasok utani napig fogjak szemlezni. Komolyabb osszegben mernek ra fogadni. Amiutan eljatszotta a hasznos idiota klasszikus szerepet azaz elvisz 0.2%ot az amugy is luzer baloldlatol mehet vissza szeklabat faragni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!