Vlagyimir Iljics!

2017. november 07. 13:00

Nincsen méltóbb - dalra - tárgy ötágú csillagokkal tündöklő egednél, Oroszországi Kommunista Párt.

2017. november 07. 13:00
Vlagyimir Majakovszkij
vers

„Tudom,
hogy nem a hősök
zúdítják lávádat, forradalom.
Könyvmolyok meséje mind,
ami balgán hősöket dicsért!
De hogy ne zendüljön
dalom
érette,
Iljicsért?

Agy nélkül mit sem ér a láb.
Agy nélkül
a kéz tehetetlen.
Hol erre, hol arra
dobálta magát
a világ teste fejetlen.
Minket
eladtak, hogy leöljenek,
zord harci zaj harsant az égre fel -
de íme,
kinőtt már a világ felett
Lenin,
mint óriási fej.

S e versem
nem holmi legyező,
nem az ünnepeltet legyezgetem. -
Én
Leninben
a világ s a magam egyező
hitét
dicsőítem.

Költő másképp nem is lehetnék,
Hisz' nincsen
méltóbb - dalra - tárgy
ötágú csillagokkal tündöklő egednél,
Oroszországi Kommunista Párt.”

Kardos Pál fordítása

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsusztina
2017. november 08. 10:05
Tőlem kapott egy zöld klikkelést. Na nem Lenin, hanem a Majakovszki verse. 1924-ben írta. Ő még nem tudta, amit mi. Mi meg már nem tudjuk, amit ő tudott: azt a mérhetetlen nyomort a városok és falvak szegényei között.
h.kovacs
2017. november 08. 05:34
nesztek, zabáljátok: “Vezesd nemzeted Tán Isten küldte őt, ide le a földre, Hogy legyen nemzetének hű vezére. Vagy csupán csak egy földi ember, Ki, ha kell, küzd, szól, s tenni is mer! Kit követnek százak, ezrek, milliók, Kinek szaván csüngnek, földi régiók. Kinek első az országa, nemzete, népe, Kit ezért ütnek a gyűlölködők cserébe! De áll a gáton, mert ő igaz magyar, Ő az, ki nemzetének Kánaánt akar. Százezrek mozdulnak mellé állva, Egyetlen, kérő, halk, hívó szavára. Ő az, ki, védi, óvja, elszakadt nemzetét, És mozdulnak érte mind, egy emberként. Milliók harsogják, pajzsként állva eléje, Eddig és ne tovább, magyarok ellensége. Nem átkozza, nem mocskolja ellenit, De legyőzi népe hazug ellenfeleit. Hátára ostorcsapások ezreit vállalja, Bennünket kímélve, azt büszkén állja. Vezesd országod, vezesd nemzeted, Isten talán nékünk ezért teremtett. Ne halld a kétkedők vádló táborát, De halld nemzeted, áldó, hívó szavát.” /Sándor Kinga/
Tehetős Totó
2017. november 07. 17:12
Lenin agya Lenin agyát dícsérem, mert zseniális volt .........................formalinban van, ..................................................s ott is lesz, az idők végezetéig, amíg a Vörös téren talányos mosolyát nézik kik éltetik: totyogó veteránok, .............sapkagyűrő proletárok, ............................lelkesült ifjú párok, nászéjük előtt, s az új menyecske azt kívánja: Vlagyimir legyen kis Ivánja! Mert Lenin agya zseniális volt, ......................formalinban van, ...............................s szifiliszes lesz az idők végezetéig!
balbako_
2017. november 07. 14:59
Mégsem volt elég lelkes ezért imádottjai kinyírták! (Különösebben nem kár érte egy piti kurzusköltő)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!