Száz éve tart a nagy októberi rémálom

2017. november 07. 10:25

Szóval Marxból nem következik törvényszerűen a Gulág? Dehogynem következik.

2017. november 07. 10:25
Seres László
Seres László
HVG

„Szóval Marxból nem következik törvényszerűen a Gulág? Dehogynem következik, tessék valamilyen nyelven elolvasni André Glucksmann A szakácsnő és az emberevő – reflexiók az államról, a marxizmusról és a koncentrációs táborokról című remekművét (magyarul tudtommal nem elérhető). Vagy csak végiggondolni, hogy mégis milyen társadalom képe világlik ki Marx és Engels téziseiből? Humánus? Szolidáris? Szabad?

Ha azt látjuk, hogy valaki kezdettől azt hirdeti: erőszakkal átveszi az államot arra a kis időre, amíg az magától el nem hal (»céljaik csakis minden eddigi társadalmi rend erőszakos megdöntésével érhetők el. Reszkessenek az uralkodó osztályok egy kommunista forradalomtól«); ha az a programja, hogy megszünteti a termelőeszközök magántulajdonát, a piaci cserét, mindent kollektivizál, ami belefér; aki abból indul ki (Richard Pipes szavaival), hogy »a tulajdon felszámolása az igazi szabadság előfeltétele«; aki »osztályellenségeket« kreál, elhallgattatja és elnyomja a »régi rend« reprezentánsait, akkor ne csodálkozzunk, ha ennek az embernek a későbbi utódai azt hozzák ki az elveiből, amit kihoztak.

A szovjet típusú szocializmus/kommunizmus egy olyan új emberfajtát produkált, amelyet már nem kötnek a régi, »meghaladott« világ törvényei, civilizációs normái, erkölcsei. Eme csúcsra járatott kollektivizmusban az ember minden eszközt a Célnak rendel alá, mondjuk habozás nélkül megkínoz vagy kivégez 100 ezer embert, ha azzal is a békét védi, ill. az Ügyet szolgálja. A NOSZF intézményesítette az államba vetett korlátlan hitet, az addig inkább csak szórakoztató utópiahajszolás utáni totális társadalommérnökösködést, az addig sosem látott alá-fölé rendeltséget, és mindennek tetejébe rabszolgatársadalmát a szabadság és egyenlőség hazájának nevezte.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2017. november 08. 09:39
A cikk utolsó fejezetét úgy hívták a szocializmusban: vörös farok. Lehetett kritikát gyakorolni de a cikk végén mindig hitet kellett tenni a Párt nagyszerűsége mellett. Na most ugyanez van, a liberálfasiszta elvárásoknak kell megfelelni. Ugyan elítéli a balos Che kultuszt, de muszáj anyázni a kormányt is, különben kilöknek a ballib kórusból. 1. a KÖTELEZŐ (Brrrr...) magánynyugdíjpénztárak nagy része szoci-szdsz szélhámosság volt, ahol a veszteségeket végső soron a gyűlölt állammal (azaz mindannyiunkkal) akarták megfizettetni 2. az oktatás államosításáról : az szdsz folyamatosan ostorozta a rendszert (amit egébként ők irányították) hogy óriási esélyegyenlőtlenség van a falusi és városi iskolák színvonala között az önkormányzatok eltérő lehetőségei miatt. Most hogy ez megszűnt, ez se jó....
luisbathhelena
2017. november 08. 09:28
"MSZMP az egyház, Lenin volt Jézus („Hát éljen a hős, aki értünk feláldozta hű életét”), " Számos történész szerint Sztalin mintája az ortodox ill katolikus egyház hierarchiája volt a bolsevik minta. Volt egy megkérdőjelezhetelen pápa/próféta Jézus=Lenin, Sztálin (ill heli verzióik pl. Rákosi Volt egy pápaválasztó bíborosi kollégium: Központi Bizottság Volt egy néhány fős tanácsadói kör a tényleges hatalommal (Politikai Bizottság) Aztán volt a területi püspök (megyei párttikár), a mezei papság (helyi, vállalati párttitkárok). És a hívők tömege (párttagok). Na és a Biblia: Marx-Engels-Lenin összes Szovjet népmese: aki nem hiszi, annak utánajárnak :-)
akiaki
2017. november 07. 21:35
seres, soros, szaros
kaltran
2017. november 07. 20:51
TE SERES! A HOLDUDVAR MEGESZ!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!