Bíróságok célkeresztben

2017. november 30. 13:19

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének mindig és haladéktalanul vissza kell utasítania a bíróságokat a másik két hatalmi ág felől érő támadást.

2017. november 30. 13:19
Schiffer András
Schiffer András
HVG

„Természetesen érthetőek a politikusi reakciók. Úgy próbálnak kimenekülni saját felelősségük terhe alól, hogy az egészet áttolják a bíróságok térfelére. Ha a fideszes törzsközönség az elszabotált elszámoltatást számon kérné: Budai Gyuláék jó előre a »komcsi« bírákat teszik mindenért felelőssé. Azért is, ahol el sem indult az eljárás.

Ezt a játékot azonban nagyon sürgősen abba kéne hagyni. Jogállamban egy képviselőnek, kormánytagnak nincsen joga bírákat, konkrét bírósági ítéleteket minősíteni, mint ahogy a bíráknak is tartózkodniuk kell a politikai véleménynyilvánítástól. Az ellenzék számára elvileg teljesen világos a veszedelmes folyamat tétje. Ha a szavakban a jogállam mellett elkötelezett politikai szereplők is pillanatnyi érdekeik szerint fenyegethetnek bírákat, nevezhetnek koncepciósnak bírói döntéseket, ugyan miért csodálkozik bárki, ha nem kelnek százezrek a liberális jogállam védelmére?

A bírói függetlenség menetrendszerű, nyílt színi megkérdőjelezése azonban a mindenkori hatalom szempontjából is súlyos kockázatokat rejt. A jogot alkotó politikai főhatalom számára ugyanis létérdek, hogy a joggal – vagy a jogon keresztül polgártársaikkal – konfliktusba kerülő polgárok az ügyeiket elbíráló fórumot legalább többé-kevésbé semlegesnek fogadják el. Ha ez megtörik, végső soron nem a bírák, hanem éppen az állami akaratot közvetítő jog tekintélye csorbul. Lehet fantáziálni »komcsi«, meg »sorosista« bírák lecseréléséről, de ha majd a polgárok jelentékeny része simán fideszesnek látja a helyükre érkezőket, a jogkövetés lezüllésében a fideszeseknek sem lesz sok örömük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2017. december 01. 11:13
Komcsi bírók a célkeresztben - ezt a HVG és Schiffer elvtárs nem tűrheti...
tom hagen
2017. november 30. 20:36
Bandi most nem beszél jól. Lázár ebben az ügyben kifejezetten jól és jogosan érvelt. Az a bíró igenis elfogultságok kellett volna jelentsen, mivel az alperessel perben állt. A Bíróságok meg inkább azon dolgozzanak, hogy pl.:sima hagyatéki ügyekben ne 5 év alatt döntsenek, valamint az sem ártana, ha értesítenék az alperest, felperest meg tanukat, ha elmarad a bírósági tárgyalás, ne csak a helyszínen tudják meg, hogy nincs bíró. És sorolhatnám. Elméletben meg ott van a két ülnök bírói esküvel, akik ugyanolyan jogokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek, mint a bíró, csak ugye a legtöbb bíró meg se engedi őket szólalni.
Kanóc
2017. november 30. 20:05
Orbán a hibás.
drkovax
2017. november 30. 19:28
"Az Országos Bírósági Hivatal elnökének mindig és haladéktalanul vissza kell utasítania a bíróságokat a másik két hatalmi ág felől érő támadást. " Kivéve, ha helytálló a vád. Mert akkor meg a probléma megszüntetése a feladata ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!