Elfogyunk

2017. november 23. 07:54

Elöregedünk és elfogyunk, és láthatóan semmit nem tudunk tenni ellene. Miért nem ettől a hírtől hangos a magyar sajtó?

2017. november 23. 07:54
Pintér Bence
Magyar Nemzet

„Az a baj, hogy ha így megy tovább, elfogyunk. Az KSH tavalyi kis népszámlálásának adatai alapján 2016-ban mintegy 1,4 millió 15 év alatti élt az országban. Helyezzük kontextusba, az MTI-t idézve: az első népszámláláskor, 1870-ben több mint 1,8 millió 15 év alatti gyerek élt az országban. Számuk 1910-re meghaladta a 2,6 milliót, de még a II. világháború után is majdnem 2,3 millió volt. Az 1950-es évek népesedéspolitikai intézkedéseit követően 1960-ra újra 2,5 millió fölé emelkedett a gyermekkorúak száma.

A rémisztő adat mellé járul az is, hogy az aktív korúak is egyre kevesebben vannak: 2001-ben még 7 millióan voltak, tavaly már csak 6,6 millióan. Az idősek aránya pedig ezzel párhuzamosan növekedik. Az 1980-as népszámláláskor, amikor a népesség száma a legmagasabb volt, a 65 éves és annál idősebbek száma megközelítette az 1,5 milliót. A teljes népesség ugyan 1980 óta folyamatosan csökken, az idős korosztályba tartozók száma azonban tovább emelkedett, 2016-ban meghaladta az 1,8 milliót.

Mondjuk ki még egyszer: a gyermekkorúak aránya 2016-ban volt a legalacsonyabb az első népszámlálás óta. Elöregedünk és elfogyunk, és láthatóan semmit nem tudunk tenni ellene. Miért nem ettől a hírtől hangos a magyar sajtó? Miért muszáj olyan borzalmas áltémákról beszélnünk, mint Soros György és a nem vagy egyáltalán nem úgy létező terve, amikor, és elnézést a pátoszért: sírjaink hol domborulni fognak, senki nem lesz, aki leboruljon?

A trend, mint láthatjuk, már a rendszerváltás előtt elkezdődött, így nehéz lenne akár az örök »elmúlt nyolc év«, akár az azóta elmúlt nyolc év nyakába varrni a dolgot. Azt azonban elmondhatjuk, hogy az elmúlt harminc év családpolitikai intézkedései – és volt jó pár – eddig kudarcot vallottak a trend megfordításában. Némi reményre adhat okot, hogy a tavalyi évben először született több gyerek, mint 2009-ben; de az is világosan látszik, hogy a kormány családpolitikája elsősorban azokat ösztönözheti, akiknek már legalább egy gyerekük van, vagy egyébként is akartak gyereket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bolond Istók
2017. november 24. 11:58
Már megint ez a sunyiskodás. Nem szabad senkinek a nyakába varrni, de azért az világosan látszik, hogy: "a kormány családpolitikája elsősorban azokat ösztönözheti, akiknek már legalább egy gyerekük van, vagy egyébként is akartak gyereket." Ó igen, persze a Zorbán meg az izé is, meg a... de a hordájáról, az elképesztően kártékony propagandákat hirdető libsikről már megint nincsen szó. Nincs szó a buzeráns és leszbikus propagandáról, nincs szó a nők karrierista propagandájáról, nincs szó az anyaság démonizálásáról... hogy a sötét állatok vérhabos pofával rontanak neki bárkinek ha azt meri mondani, hogy a nő elsősorban anya(persze más, ha valakinek nem lehet gyereke) , és nem cégvezető...
Pinter68
2017. november 23. 21:46
Szerintem a kulturák talalkozására ez nem igazán jó párhuzam. Ugyanis, a Nokia kényszerhelyzetben volt, mert a korábbi rossz döntéseivel és azzal hogy nem jól mérte fel a világ változását, meggyengítette a saját pozícióját. Így már nem igazán volt választási lehetősége, amikor a Microsoft megjelent.
celoke
2017. november 23. 20:50
"Elöregedünk és elfogyunk, és láthatóan semmit nem tudunk tenni ellene. Miért nem ettől a hírtől hangos a magyar sajtó?" Pintér Bence írása pedig miért nem inkább attól hangos, hogy Magyarország az egyetlen ország Közép-Európában, ahol a teljes termékenységi ráta évek óta folyamatosan növekszik (1,2-ről ma már majdnem 1,5-re), és most már utolértük-elhagytuk az össze szomszédos országot? És ez a növekedés nem a cigányok miatt van, mielőtt akárki ilyesmire gondolna. Éppen ezek miatt már nem mi tartozunk Közép-Európa legveszélyeztetettebb országai közé. Pont, hogy mi kezdünk a legjobban kimásznia demográfiai gödörből. Az "elfogyunk" vészmadárkodás tehát hamis, ezt inkább Hornnak meg Bokrosnak kellett volna az orrához dörgölni 1995-ben. És az se igaz, hogy nem tudunk tenni ellene semmit. Nagyon is sokat tesznek ez ellen a mostani családpolitikai intézkedések.
luzitanxaver
2017. november 23. 17:39
"Elöregedünk és elfogyunk, és láthatóan semmit nem tudunk tenni ellene. Miért nem ettől a hírtől hangos a magyar sajtó?" Elvileg a szerző az újságíró, vagyis tudhatná, hogy elég hangos ettől a magyar sajtó, hol riogatásilag (amibe remekül illeszkedik az ő cikke is), hol tárgyilagosan. Ettől még a népességfogyás és az abból eredő ellátórendszerbeli, a horizonton felsejlő problémák természetesen nagyon is komoly dolgok, ugyanakkor erősen kérdéses, hogy egy túlnépesedéssel-robotizációval-automatizációval megáldott-megvert világban drámai-e annyira, mint amilyennek a szerző lefesti. A japánok pl. elég másképp gondolkodnak ebben a kérdésben, pedig hozzájuk képest még mi is nyulak vagyunk. "Miért muszáj olyan borzalmas áltémákról beszélnünk, mint Soros György és a nem vagy egyáltalán nem úgy létező terve, amikor, és elnézést a pátoszért: sírjaink hol domborulni fognak, senki nem lesz, aki leboruljon?" Úgy tűnik, visszafelé forog az idő kereke és újra 2015 van, pedig azóta Schiffer Andrástól Gazda Alberten keresztül Botka Lászlóig rengetegen visszakoztak az obligát álproblémázásból. Ezt a stratégiát újra levenni a polcról legalább annyira hatékony, mint a tengert korbácsoltatni. A pátoszért meg nem elnézést kell kérni, hanem nem kell használni, ha már egyszer kínosnak érezzük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!